La iaşi, oameni au stat toată noapte în frig în cele din următoată lumea a intrat la Sfânta Paraschiva

Sfânta Paraschiva

 97 de vizualizări

Sfânta Paraschiva 2020
Sfânta Paraschiva

La Iaşi, oameni au stat toată noapte în frig în cele din urmă autoritățile s-au indurat și toată lumea a intrat la Sfânta Paraschiva

 La Iaşi sute de pelerini, femei şi copiii au fost ţinuţi în frig în fața Mitropoliei şi nu au fost lăsaţi să intre în biserică. Oameni care au făcut 700 – 800 de km nu le-a fost permis accesul în biserică spre a se ruga. Toată noaptea oameni au stat în fața Mitropoliei, în frig şi s-au rugat, la Sfânta Paraschiva nu putea intra decât cine avea buletin de Iaşi.

 Deşi biserica este autonomă faţă de stat, statul a decis pe proprietatea bisericii să permită accesul într-un locaş de cult doar a cetăţenilor care au reşedinţa în oraşul respectiv. Oameni au reclamat ca perelinajul anual la Sfânta Parascheva a fost interzis de un musulman (Arafat), cu avizul unui protestant (Orban) şi cu binecuvântarea altui protestant (Iohannis).

 În postările făcute pe reţelele de socializare oameni au mai reclamat faptul că jandarmii care asigura paza la mitropolie au venit înarmaţi, fapt considerat de mulţi o provocare.

Decizia de a împiedica creștini din alte localități să participe la pelerinajul anual la Sfânta Paraschiva la Iași este ilegale, abuziva şi chiar anti-constituțională.

 Decizia în cauză nu respectă nici măcar condițiile referitor la izolarea din pandemie redactate de autorități. Astfel nu a putut fi determinat riscul epidemiologic de răspândire a covid19 în cadrul unui asemenea eveniment, ţinut în aer liber.

 Informaţiile făcute publice nu confirmă că focarele (clusterele) ar fi avut ca punct de plecare slujbele și adunările religioase, ci mai degrabă din instituțiile publice în care persoanele infestate au staţionat îndelung: spitalele, așezământurile de bătrâni/copii etc.

 Nu a fost determinat în urma unor anchete epidemiologice că ar exista o legătură între adunările religioase şi apariţia de focare de covid19 . Mai mult slujba urma să aibă loc în aer liber, iar în acest caz exista numeroase opinii ale unor medici specialişti care au afirmat că este foarte improbabil că virusul sars2 să se răspândească în spaţii deschise.

Cel mai bun argument invocat de autorităţi este virsus s-ar putea transmite în timpului petrecut de pelerini în autocare. Dar atunci, se ridică întrebarea, de ce deplasarea cu autocarul este permisă pentru alte persoane și interzisă numai pelerinilor, mai mult de ce deplasarea cu avionul este permisă unde condiţiile sunt mult mai favorabile transmiteri unor virusuri?

Cum s-au desfasurat evenimentele la pelerinajul de la Sfânta Parascheva

 Mai mult pelerinii urmau să vină oricum, transportul cu autocarul spre Iaşi nu a putut fi restricţionat, Iaşul ne fiind în carantină. Totul pare a fi o restricţionare a libertăţii religioase, deoarece pelerinajul se putea desfăşura organizat şi cu respectarea regulilor.

 Conform constituţiei româniei, European Convention on Human Rights, Internaţional Covenant on Civil and Political Rights şi Universal Declaration of Human Rights dreptul la libertatea credinţei nu poate fi interzis în nici o circumstanţă

La Sfânta Parascheva lucrurile nu au stat cum a sperat domnul Arafat

 Conform filmuleţele care au circulat pe FaceBook lucrurile s-au schimbat în momentul în care doamna avocat Șosoacă în fruntea unui grup de femei a ajuns la faţa locului. Aceasta a dat gardurile jandarmeriei la o parte şi le-a spus că drepturile constituţional la libera circulaţie şi libertatea credinţei nu pot fi anulate. Diana Sosoaca a spus jandarmilor ca fie o arestează fie o lasă sa treacă împreună de restul oameni.

În cele din urmă jandarmeria a permis un grup major alături de care a intrat şi doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă, după ce s-a închinat la racla cu Sfânta Paraschiva, doamna avocat s-a întors tot în fruntea unui grup de femei şi a deschis gardurile pentru toată lumea.

***

Războiul Informationa

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*