Slujbă religioasă în memoria: Moţa şi Marin la Bucureşti

Parastas Moţa şi Marin la Bucureşti

 118 vizualizări

Parastas Moţa şi Marin la Bucureşti
Parastas Moţa şi Marin la Bucureşti

Sâmbăta la București: Slujbă religioasă în memoria legionarilor Moţa şi Marin

 Sâmbătă 11 ianuarie 2020, la orele 10, va avea loc la biserica Sf Ilie Gorgani din Bucureşti o slujbă religioasă pentru pomenirea lui Ioan I. Moţa şi Vasile Marin, comandanţi legionari căzuţi în 1937 în Spania, la Majadahonda. Parastrasul Moța și Marin este anunțat de portalul online: BUCIUMUL. 

 Cei doi romani si-au dat viata „pe frontul apărării Madridului în faţa asaltului armatelor comuniste care distrugeau civilizaţia creştină spaniolă, încercând să constituie – cu sprijinul sovieticilor – un capăt de pod al Comunismului în extremitatea vestică a continentului” anunţă Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

Comunicatul Fundației

Cei care i-au cunoscut și i-au respectat, pe ei sau pe familiile lor, sunt invitați să participe la acest serviciu religios.

Ioan Moţa şi Vasile Marin au făcut parte din echipa compusă din şapte căpetenii legionare, în frunte cu generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, înrolaţi ca voluntari în armata naţională a generalului Franco, în timpul războiului civil din Spania. Cei doi au căzut în zorii zilei de 13 ianuarie 1937, în timpul operaţiunilor militare de respingere a unui asalt al trupelor comuniste, stârnind în România o admiraţie deosebită în toate mediile sociale şi politice. Pesonalităţi ale vieţii politice, culturale şi ecleziastice au elogiat sacrificiul celor doi.  Trupurile lor au fost repatriate după o lună, funeraliile celor doi lideri legionari adunând în capitala ţării sute de mii de oameni.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Ion Moţa şi Vasile Marin au fost ridicate, în 1948, de autorităţile represive ale regimului comunist, din criptele mausoleului legionar de la Casa Verde (Bucureştii Noi), nici până în ziua de astăzi nefiind cunoscut locul unde au fost duse.

 Simpatie uriașa fața de sacrificiul lui Mota și Marin

  Sacrificiul celor doi tineri constituie un capitol inedit al istoriei interbelice, legionarii Moţa-marin au fost primiţi în ţara cu onoruri şi ceremonii deosebite. Toţi adversarii Mişcării Legionare au primit cu simpatie sacrificiul lor doi. Nicolae Iorga avea chiar să le dedice un articol cu titlu „Doi Băieţi viteji”. Articol a fost publicat în revistă “Lumea nouă”, Anul IV, Nr. 1, Ianuarie 1937.

Chiar şi regele şi guvernul avea să facă în 1937 câţiva paşi înapoi şi într-o perioadă când Mişcarea Legionară era în plină persecuţie, aveau să permită intrarea sicrielor prin Bucovina şi organizarea unor ceremonii spectaculoase.

Doi băieţi viteji

Luptând pentru credinţa lor creştină şi pentru cinstea poporului lor, pentru ce este etern, scump şi curat în latinitatea nebolşevizată, doi tineri Români, doi băieţi viteji, Moţa şi Marin, au căzut înaintea Madridului apărat de Roşii.

 Când, în zilele din urmă, îndepărtam ştirile de o monotonie desăvârsită, în ciuda măcelului zilnic, cu privire la ce se petrece, în miez de iarnă, acolo în nenorocita Spanie, nu ne gândeam că între aceia care şi-au dat viaţa luptând pentru cauza cea bună erau şi aceşti doi fii ai ţării noastre.

Prinşi de un entuziasm care se cere condus şi nu înăbuşit, pentru că altfel rămâne celălalt entuziasm, contra căruia Statul nu poate lupta îndeajuns şi mai ales singur, încălziţi de o ideie căreia i se închinaseră întregi, ei şi-au zis că e preferabil, decât să facă în România însăşi o agitaţie care nu-i aduce totdeauna bine, să meargă acolo unde nu sunt discursuri şi demonstraţii de stradă, ci omul stă în fiecare clipă în faţa morţii pentru ce crede el că e sfânt şi mare. Şi -au căzut.

-|-

 Cine ştie ce va ieşi din cumplita furtună care s’a abătut asupra depărtatului pământ latin unde se varsă sânge din toate rănile unui nobil neam. Dar, dacă vreodată vom vedea Spania cum a fost, cum trebuie să fie, se va putea spune la noi, cu înduioşată mândrie, că pentru aceasta au curs câteva picături din sângele scump al tineretului nostru.

Nicolae Iorga

***

Războiul Informațional

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*