Cum a fost cenzurat un spectacol grandios despre închisorile comuniste in săptămâna patimilor
Ne-a fost semnalat că în aceste zile, o oribilă cenzura s-a abătut aspră culturii române, profitând parcă de faptul că românii sunt consemnaţi la domiciliu, datorită carantinei, şi nimeni nu va protesta. Spectacolul cenzurat la Iași, era dedicat poeților din închisorile comuniste.
Directorul Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, reputatul regizor Cristian Hadji-Culea, fost președinte al T.V.R, a avut o inițiativă lăudabilă pentru Săptămâna Patimilor anume: actorii ieșeni să recite versuri scrise cu sânge și suferinţa pe tălpi de bocanc, pe săpun sau în morse prin noduri pe sfori în temniţele bolșevice. Recitările urmau să fie puse pe FaceBook ca tot romanul să se poată bucura de ele, dar a intervenit cenzura.
Gestul Teatrului din Iaşi este extraordinar, autorii acestor versuri îşi riscau viaţa la propriu iar poezia închisorilor comuniste românești a ajuns astăzi, să se constituie într-un fenomen unic în lume. Evident un asemenea spectacol reprezintă mai întâi de toate un act de curaj, chiar în anunţul spectacolului, regizorul Cristian Hadji-Culea anunţa (parca presimțind ca va fi cenzurat) că se teme de reacţia celor pentru care:
„mai importantă să fie biografia, dosarul de cadre, decât salvarea prin poezie, speranța nutrită de creație”:
O rază de speranţă în întuneric…
Între zidurile temnițelor, poezia a însemnat speranță, hrană spirituală, puterea de a supraviețui într-un loc al torturii, unde a scrie putea însemna condamnare la moarte. Poezia din temniţe s-a constituit într-un ultim act de rezistenta deoarece cei care scriau poezii ştiau că riscă pedepse din cele mai aspre inclusiv şi condamnarea la moarte.
„În Săptămâna Patimilor, începând cu Lunea Mare și terminând cu Vinerea Mare, actorii Teatrului Național Iași oferă celor de acasă o emoționantă întâlnire cu poezia închisorilor comuniste, în recitalul „Speranța din spatele gratiilor”.
… Anunţă teatrul din Iaşi
Despre spectacol
Au fost anunțate recitaluri din poeții deținuți, printre care: Vasile Voiculescu, Corneliu Coposu, Tudor Arghezi, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Ionel Zeană, Andrei Ciurunga, Gabriel Țepelea, Virgil Maxim, Ion Omescu, Eugenia Indreica, Corneliu Deneșan.
Au recitat, memorabil: Emil Coșeru, Oana Sandu, Adi Carauleanu, Petronela Grigorescu, Diana Chirilă, Ion Sapdaru, Dumitru Nastrusnicu, Pușa Darie, Brândușa Aciobăniței, Haruna Condurache, Ionuț Cornilă, Dumitru Georgescu, Anne Marie Chertic, Radu Ghilaș, Constantin Avădanei, Catinca Tudose, Petronela Grigorescu, Pușa Darie, Radu Homiceanu, Horia Veriveș, Andreea Boboc, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Diana Chirilă, Mălina Lazăr, Dumitru Georgescu, Diana Roman, Irina Răduțu Codreanu, Ionuț Cornilă, Doina Deleanu, Ada Lupu, Andreea Boboc, Daniel Busuioc, ș.a.
Ce s-a întâmplat si cum a ajus recitatul sa fie cenzurat?
Doi dintre poeți au generat rapid nemulțumire: poetul Rady Gyr (22 de ani de închisoare) și academicianul Nichifor Crainic (15 ani de temniță), fondator al revistei Gândirea și al Catedrei de Ascetică și Mistică de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Iustinian Patriarhul. Poeziile reclamate au fost: „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane” (Radu Gyr) şi „Cântecul Potirului” (Nichifor Crainic).
Astfel aflăm că „Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel” ar fi atenţionat mai întâi Teatrul din Iaşi şi mai apoi ar fi sesizat Ministerul Culturii cu privire la includerea unor poeţi legionari în program. În urma unor discuţii între Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi directorul Teatrului Național din Iași, Cristian Hadji – Culea s-a ajuns la eliminarea a două dintre cele mai proeminente nume anume Radu Gyr şi Nichifor Crainic.
Ulterior „Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel” ar fi revenit într-o postare publică pe facebook în care anunţa că teatrul Teatrul Național Iași promovează poeţi legionari:
„Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași, se recită din poeți legionari:
Ionel Zeană, Virgil Maxim, Aurel Pastramagiu, Demostene Andronescu, Constantin Oprişan, Aurel Dragodan, Petre Strihan (subsecretar de stat la MAI, 1942-1944; membru al guvernului), Eugen Măgirescu, Petru C. Baciu…” Vezi: [AICI]
Poezia de dupa gratii
Trebuie precizat că fără poeţii foşti legionar practic nu exista poezie în detenţie. Nichifor Crainic nici măcar nu a fost legionar, el fiind reabilitat prin Sentinţa nr. 17/1995 a Curţii Supreme de Justiţie, referitoare la „Procesul ziariştilor naţionalişti”, care spune foarte clar: „Faptele pentru care intimații au fost condamnați nici n-au existat”. Academia Română, în baza acestei sentinţe, l-a reconfirmat pe Nichifor Crainic ca membru al Academiei!
Iar Radu Gyr este din câte ştim singurul poet din lume care a fost condamnat la moarte, pentru că a scris o poezie, anume: „Ridică-te, Gheorghe! Ridică-te, Ioane” . Ar mai fi de amintit că nici una din poeziile reclamante nu aveau caracter fascist, rasist, xenofob sau antisemit. Spectacolul a fost cenzurat practic fara motiv.
Institutul îşi încheie postarea amintind ca tot în Iaşi …
„În 1927, la Iaşi, se înființa „Legiunea Arhanghelului Mihail”, titulatură sub care a funcţionat Mişcarea Legionară, principala organizaţie fascistă a României interbelice.
În 1941, la Iaşi, a avut loc un Pogrom în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de evrei.”
… uitând a preciza că Mişcarea Legionară a a fost desfiinţată în ianuarie 1941 şi nu a fost implicată în programul de la Iaşi, iar majoritatea celor citaţi erau închişi la acea dată.
Si un profesor a fost cenzurat de FaceBook
Jurnalistul Victor Roncea Scria:
Profesorul Florin Palas a fost blocat pe Facebook după ce a semnalat barbaria de a se cenzura la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, poeziile a doi dintre Cei 100 de Poeții Canonici ai României – conform criticilor contemporani ai literaturii române din jurul revistei România Literară -, totodată martiri ai temnițelor bolșevice. Vezi Mesajul [AICI]
După circa o săptămâna Profesorul Florin Palas scria:
Hristos a înviat! M-am întors din carantina impusă de f.b! Motivul “pedepsei” ce mi-a fost aplicată: postarea unui material în care am luat atitudine împotriva cenzurii dictate de Institutul Elie Wiesel, susținut de Ministerul Culturii, față de două mari valori ale culturii naționale, poeții Radu Gyr și Nichifor Crainic. Aceștia au fost eliminați în urma presiunilor din recitalul de poezii din închisorile comuniste susținut de actorii Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași! Și spun: STOP CENZURA! JOS DICTATUL! Citeste Tot mesajul [AICI]
După ce Radu Gyr a fost cenzurat, Florin Palas amintea:
Suprema biruinţă a poeziei “Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!” și a Poetului Radu Gyr!
Poetul Radu Gyr a fost condamnat la moarte pentru acest poem, numit iniţial Manifest. A fost ţinut în “celula morţii”, izolat, timp de nouă luni, fără a fi anunţat că pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de temniţă grea.
Ura Haitei kominterniste împotriva poetului a fost şi este una totală. După 23 august 1944, ziarul Scânteia, aflat sub direcţia agentului KGB Silviu Brucan, cerea condamnarea la moarte a poetului. În procesul intentat de Tribunalului Poporului (organ de executare al Partidului Comunist), acuzatorul public Alexandrina Sidorovici, soţia lui Brucan, încearcă să-l umilească pe marele melod al românilor, devenit pentru ocupant “criminal de război”, deoarece susţinuse războiul pentru reîntregirea României, ciuntite în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.
Ziarele bolşevice îi declarau “moartea civilă”, autorul a fost intezis în “principiu”, întreaga sa operă a intrat sub interdicţie, aşa cum s-a întâmplat şi cu opera altor mari creatori români: Octavian Goga, Mihail Manoilescu, Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic şi alţii. În timpul detenţiei politice, unde a fost supus unui regim de exterminare fizică şi psihică, a fost declarat mort, fiind dus pe targă la morgă. Dumnezeu a făcut ca un doctor, şi el fost deţinut politic, să-şi dea seama că nu este mort şi să-l salveze de la aruncarea în groapa comună de la închisoarea Aiud.
„Moartea” lui Radu Gyr a fost deviza kominternistă. Dar planul divin a fost altul în ce-l priveşte pe Poetul suferinţei româneşti. A supravieţuit regimului de detenţie şi a mai trăit 12 ani, punând pe hârtie poeziile compuse în închisorile comuniste. Fiica sa, Simona, eliminată din facultate de Alexandrina Sidorovici (din poziţia de decan!), a reuşit să publice integral poeziile care au adus lumină şi mângâiere în catacombele comuniste. Foştii deţinuţi politic au răspândit mai departe aceste comori de gând şi suflet creştin şi românesc, care, cum spuneam acum câteva zile, au pătruns în sufletele românilor, care îl cântă şi îi recită versurile. Împotriva morţii programate de Haită, Duhul lui Radu Gyr este viu! Vezi: [AICI]
RIDICĂ-TE, GHEORGHE, RIDICĂ-TE, IOANE!
Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
Nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
Ci pentru văzduhul tău liber de mâine
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
Pentru cântecul tău, ţintuit în piroane,
Pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
Ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
O claie de zări şi-o căciulă de stele,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Aşa ca să bei libertatea din ciuturi
Şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
Şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Şi ca să-ţi pui tot sărutul fierbinte
Pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
Peste toate ce slobode-ţi ies înainte,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii,
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane,
Sus pe lumina din urmă-a furtunii,
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Alte Surse despre Spectacolul Cenzurat
Cotidianul
# Cine a cenzurat grandiosul spectacol cu „poezia închisorilor comuniste”?
G4Media
***
Si acum? Nu a scapat nimic din acest spectacol pe facebook? Daca conducerea teatrului nu le da voie, atunci macar unii actori nu ies public? Macar sa nu se aleaga praful de munca lor si de ei, ca de natie la putini le pasa. Am vazut asta in noaptea de Inviere.