La Predeal, 100 de tineri naţionalişti au strigat: „Prezent!” în memoria celor 252 de camarazi asasinaţi în 1939
Duminică, 20 septembrie 2020, sub un cer însorit și cald de toamnă timpurie, s-au reunit, pe platoul fostului cimitir legionar de la Schitul Sf. Nicolae din Predeal, cca. 100 de tineri aparținând mai multor organizații naţionaliste. Aici s-a strigat şi anul acesta „Prezent!” în memoria celor 252 de membri ai Mişcării Legionare asasinaţi de Carol al II-lea.
Am anunțat acest eveniment AICI: Comemorări la Predeal și Brașov, la sfârșitul săptămânii
Noaptea de Cristal a României
În noaptea de 21 spre 22 septembrie 1939 au fost asasinaţi mişeleşte, pe tot cuprinsul ţării, fără judecată și contrar tuturor legilor existente, 252 de legionari. Cei 252 de legionari nu fuseseră aleși la întâmplare, ei erau elita Mişcării Legionare, cei mai destoinici membri ai mişcării din fiecare judeţ (profesori, doctori, studenţi, prinţi). La acea dată, Mişcarea Legionară era desfiinţata, iar mulţi membri erau internaţi în lagăre, închisori sau spitale, unde erau trataţi în urma bătăilor primite de la autorităţi.
La 21 septembrie s-au trimis ordine telefonice către unităţile de jandarmi din teritoriu cu liste de legionari din fiecare judeţ, dar şi din penitenciarele şi spitalele în care se aflau legionari, unii au fost ridicaţi din casa părintească iar alţii de pe patul de spital.
În zorii zilei de 22 septembrie, fiecare judeţ prezenta trecătorilor, precum în evul mediu, cadavrele a trei legionari, pe care poliţiştii şi jandarmii, în plină noapte, îi împuşcaseră sumar în mijlocul drumurilor. Trupurile lor au fost lăsate ca lumea să le vadă vreme de trei zile, au fost aduşi inclusiv elevii de şcoală generală şi liceu să vadă cadavrele aruncate pe caldarâm şi păzite de jandarmi!
În 1940, legionarii asasinaţi de Carol al II-lea au fost adunaţi de pe tot cuprinsul țării și reînhumați creștinește, majoritatea în cimitirul înființat atunci lângă bătrânul schit din Predeal. Pe 21 noiembrie 1998 avea să fie inaugurat impunătorul monument realizat de legionarii grupați în Partidul Pentru Patrie (Totul pentru Țară) și organizația lor civică, Fundația Bună Vestire. De atunci, aceste organizații, inclusiv prin mai recenta Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, au organizat an de an comemorarea de la Predeal în fiecare septembrie.
Duminică 20 septembrie 2020
Anul acesta, Fundației Ion Gavrilă Ogoranu i s-au alăturat mai multe organizații civice, precum gruparea Camarazii, Neamunit, Frăția Ortodoxă Română, Fundația George Manu, Noua Dreaptă, un grup de membri ai ASCOR Brașov și alții.
După slujba de pomenire, au vorbit părintele Ioan Șișmanian de la Mănăstirea Petru Vodă, Alexandru Costache de la Fundația Ion Gavrilă Ogoranu – Brașov și reprezentantul grupării Camarazii, Cătălin Duță.
Imnul celor căzuți a răsunat din nou, iar numele celor 252 de legionari asasinați în noaptea de 21/22 septembrie 1939 au fost strigate, pentru fiecare dintre ei răspunzându-se: Prezent!
La 80 de ani, 100 de tineri au strigat prezent
La 80 de ani, nimeni nu îşi mai aduce aminte numele călăilor, care la vremea aceea erau mari şefi în jandarmerie, prefecţi, oameni politici. Nimeni nu îi mai comemorează pe ei şi nici pe torţionarii din închisorile comuniste, lor nimeni nu le mai aprinde o lumânare, nimeni nu le mai curăţă mormântul de buruieni. Astăzi prezenţa celor 100 de tineri de la mai multe organizaţii, tineri care i-au comemorat pe legionari, demonstrează că aceştia din urmă au învins.
Vezi si Buciumul.ro: Masacrele anti-legionare din 21 – 22 septembrie 1939. Constantin Noica despre genii ale României asasinate sumar de dictatura carlistă
Fii primul care comentează