Întemeietorii Mișcării Legionare pomeniți la Țigănești 2021

 184 de vizualizări

Întemeietorii Mișcării Legionare
Întemeietorii Mișcării Legionare

Întemeietorii Mișcării Legionare au fost pomeniți, sâmbăta 26, 2021 la Țigănești

 Sâmbăta 26 Iunie 2021 în cimitirul satului Ţigăneşti din judeţul Ilfov s-a ţinut o slujbă de pomenire dedicată întemeietorilor Mişcării legionare. Ceremonia a constat într-un parastas ţinut la mormintele lui Radu Mironovici şi a lui Corneliu Georgescu doi dintre cei cinci întemeietori ai Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927.

 Radu Mironovici a fost deţinut politic şi singurul dintre fondatori Legiunii Arhanghelul Mihail rămas în ţară, el a decedat în anul 1974, la scurt timp după ce un individ din sat îl agresase fizic fiind îngropat în cimitirul satului Ţigăneşti. În anii 1990 au fost aduse tot la Ţigăneşti şi osemintele lui Corneliu Georgescu de la Mittersil (Austria), unde acesta decedase în 1945.

 Comemorarea Fondatorilor Mișcării Legionare

 Astfel după 1990, foştii deţinuţi politici proveniţi din rândul Mişcării Legionare au instituit acest „obicei”, anume de a se aduna în fiecare an în jurul datei de 24 iunie la mormântul „văcăreşteanului”. În primii ani, pelerinajul a fost organizat chiar sub egida AFDPR, iar ulterior a Fundaţiei Buna Vestire, înfiinţată de foștii deținuți politici legionari.

 Tinerele generaţii de naţionalişti au revenit an de an spre a ţine un parastas spre iertarea păcatelor întemeietorilor Mişcării Legionare. An de an ceremonia s-a ţinut în cea mai apropiată sâmbătă din jurul datei de 24 iunie.

 Pe lângă semnificaţia ancestrală (străvechea sărbătoare a Sânzienelor) şi însemnătatea creştină (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul), ziua de 24 iunie are şi o importanţă istorică legată de întemeierea în 1927, a Legiunea Arhanghelul Mihail. Legiunea a fost întemeiată în această zi la iniţiativa lui Corneliu Zelea Codreanu şi a altor 4 camarazi ai săi – Ion Moţa, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu şi Ilie Gârneaţă, cunoscuţi drept: „cei cinci de la Văcăreşti” sau „văcăreştenii”. Titulatura amintea de recluziunea celor cinci la închisoarea Văcăreşti în perioada 1923-25.

Istoric

 La momentul instaurării dictaturii comuniste în România, se mai aflau în viață 3 din cei 5 văcăreșteni, și anume Radu Mironovici (aflat în țară), Corneliu Georgescu și Ilie Gârneață (aflați în exil din 1941). Corneliu Zelea Codreanu fusese asasinat la ordinul lui Carol al II-lea în 30 noiembrie 1938, iar Ionel Moța căzuse eroic în luptă împotriva brigăzilor comuniste în Spania, la Majadahonda, lângă Madrid, la 13 ianuarie 1937. Corneliu Georgescu își găsise sfârșit în condiții de asemenea tragice, în contextul tulbure de la sfârșitului războiului, în Austria, la Mittersil, iar Ilie Gârneață avea să supraviețuiască până în 1971, în Germania.

 Radu Mironovici, a ajuns să fie singurul întemeietor al Legiunii Arhanghelul Mihail care rămăsese captiv în România comunistă. Soarta lui nu a fost cu nimic mai puțin tragică. După 1945, el nu s-a afiliat nici grupării loiale lui Horia Sima și conduse de împuternicitul acestuia, Nicolae Petrașcu, dar nici grupării anti-simiste loiale machedonului Constantin Papanace și a vacaresteanului Ilie Gârneață.

 Statutul lui și al discipolilor săi avea să fie unul oarecum distinct, orientat pe o abordare exclusiv mistică și educațională a liniei Mișcării Legionare. Condamnat în 1948, după uriașul văl de arestări inițiat de organele represive comuniste împotriva membrilor Mișcării Legionare, el avea să execute o dură detenție politică până la amnistia generală din 1964. Este eliberat cu ultimul lot de deţinuţi politici la presiunile Occidentului și sub amenințarea sancţiunii eliminării din ONU, România.

Dupa 1990 …

Pentru Radu Mironovici însă această eliberare nu a adus schimbări majore în regimul de viață, el rămânând unul dintre cei mai supravegheați cetățeni ai României comuniste. În acest context, lui Radu Mironovic și soției sale Elena, li s-a impus un domiciliu forțat în cadrul căminului de bătrâni din satul Țigănești, comună Ciolpani, din nordul județului Ilfov. Sărac și bolnav, el avea să îndure aici mizeria și umilințele suportate de persoanele de vârsta a treia în toate azilele României comuniste.

 În toată această perioadă, Radu Mironovici va frecventa asiduu bătrâna și modestă bisericuță din cimitirul satului Țigănești, unde se va îndeletnici cu munca de întreținere a curățeniei lăcașului și cimitirului. Localnicii bătrâni și-l mai aminteau încă, prin anii 1990, ca pe un bătrân blajin, foarte credincios, care își trăia în liniște și demnitate suferința și ostracizarea. S-a stins în 1974, la scurt timp după ce un individ din sat îl agresase fizic și a fost îngropat alături de soția sa, Elena, în cimitirul satului Țigănești.

vacarestenii simicin001 479x600 - Întemeietorii Mișcării Legionare pomeniți la Țigănești 2021

Parastasul din 24 iunie

 Au fost voci, din rândul legionarilor care au criticat tradiţia acestui parastas, invocând circulara lui Corneliu Codreanu din 1937, prin care acesta spunea că ziua Legiunii nu trebuie sărbătorită (în contrast cu celelalte partide). Însă tradiţia pelerinajului anual de la Ţigăneşti nu reprezintă o formă de aniversare in viziunea organizatorilor, ci un mod de a marca, în acea zi, memoria celor care au înfiinţat această mişcare şi a sutelor de mii de legionari ucişi în timpul persecuţiilor celor trei dictaturi ale secolului trecut.

 Text preluat si modificat dupa comunicatul din Buciumul

***

Războiul Informațional

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*