Comemorarea parașutiștilor anti-comuniști executați în 31 octombrie 1953

Anti-comuniști

 84 de vizualizări

31 octombrie 1953
31 octombrie 1953

Comemorarea Luptătorii anti-comuniști parașutați de aviația militară americană, executați în 31 octombrie 1953

 Dumnezeu a învrednicit și în acest an, un grup de patrioţi ca în ultima sâmbătă de octombrie, să se poată aduna pe platoul de deasupra Văii Piersicilor de la Fortul 13 Jilava, pentru a comemora luptătorilor anticomunişti parașutați de aviația militară americană și căzuți sub gloanțele regimului comunist, în 31 octombrie 1953.

 În condițiile vitrege ale restricțiilor legate de pandemie s-a renunțat la deja tradiţionala vizitare a Fortului 13 Jilavă. Astfel pe o vreme rece și cețoasă, grupul de patrioţi s-au întrunit în locul unde o modestă cruce amintește de execuția din 31 octombrie 1953. De câţiva ani pelerinajul din octombrie la crucea paraşutaţilor a devenit o adevărată tradiţie.

Un sobor de preoți din comună Jilavă și localitățile învecinate, însoțiți de părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov-Sud, au oficiat slujba de pomenire a sufletelor celor comemorați.

 Sorin Lavric a fost prezent

Comemorarea s-a bucurat de prezența dlui. Sorin Lavric, senator în Parlamentul României, care în fiecare săptămână readuce în memoria publică pe cei care s-au sacrificat în Rezistența anticomunistă pentru Libertatea și Demnitatea poporului român.

Senatorul Lavric a fost invitat să ia cuvântul, vorbind despre rolul pe care foștii deținuți politici l-au avut în devenirea sa spirituală și în drumul pe care și l-a ales în viață, dar și despre necesitatea sacrificiului personal pentru binele public, mai ales în aceste vremuri în care valorile tradiționale și însăși libertatea ne sunt amenințate.

251288300 4492101260835888 5624344346195117326 n 600x400 - Comemorarea parașutiștilor anti-comuniști executați în 31 octombrie 1953

 Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a susținut o adevărată lecție de istorie care nu se învață la școală, evocând contextul istoric în care au avut loc operațiunile de parașutare în România comunistă. Acesta a evocat spiritul de sacrificiu rar întâlnit în istorie al acelor tineri români care au renunțat la viața tihnită și prosperă din Occident, acceptând să vină în țară într-o misiune cu riscuri uriaşe.

În finalul manifestării a fost strigat apelul celor executați de comuniști, al celor căzuți în lupte cu Securitatea, morți în detenție sau ulterior eliberării din închisoare.

Procesul verbal al execuției celor 13 luptători din lotul parașutiștilor din 31 octombrie 1953

 În noaptea de 31 octombrie 1953, cei 13 condamnați la moarte în lotul luptătorilor parașutați de aviația militară americană erau scoși din celula lor, cu lanțuri la mâini și la picioare, și duși pe gangul sinistru care ducea spre Valea Piersicilor, de fapt o văgăună în spatele Fortului 13 Jilavă. La ora 22, a fost executată pedeapsa, viețile celor 13 tineri români creștini fiind secerate de gloanțele comuniste. Probabil că a fost o noapte rece și umedă, poate cu ceață, așa cum sunt nopțile la sfârșitul lui octombrie în ținutul nostru. A fost ultimul lor discurs către țară și cel mai intens.

Redăm mai jos cele două pagini ale procesului verbal al execuției din noaptea de 31 octombrie 1953.Sursa: CNSAS / lucrarea profesorului Ioan Ciarnău, „Vânătoare de spioni”

proces verbal 300x238 - Comemorarea parașutiștilor anti-comuniști executați în 31 octombrie 1953

Surse:

Luptătorii parașutați de aviația militară americană au fost comemorați la Jilava

***

Războiul Infirmațional

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*