PSD compară pe condamnații de astăzi, cu trimitere la cei închiși pentru corupție, cu foștii deținuți politici din regimul bolșevic.
La o zi după ce Comisia Europeană le-a solicitat guvernanţilor de la Bucureşti să nu mai dea celebra ordonanţa de urgenţă privind apelurilor extraordinare (în dosare penale) PSD a dat replică Bruxelles-ului. I-a asemuit pe infractorii condamnaţi în ultimii ani cu deţinuţii politici condamnaţi în timpul regimului bolşevic.
Declaraţia care a şocat România era însoţită de steagul Uniuni Europene peste care apărea scris „Carta Drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Mai ţinem cont de ea?”. Mesajul postat pe pagina oficială a Partidul Social Democrat era următorul:
Partidul Social Democrat
Apreciem faptul că reprezentanții Comisiei Europene s-au exprimat față de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european.
La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate și au fost abolite de România democratică, tot așa nu putem rămâne indiferenți când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate. În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franța, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnați ar fi fost imediat exonerați. Aceasta pentru că drepturile omului nu sunt opționale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene. Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că „toate efectele hotărârilor judecătorești de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept” (Art. 2).
Păstrând proporțiile, principiul este același: dreptul unor cetățeni la un proces corect și legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferența e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituțională că ar acționa retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independența justiției și statul de drept sau că se încalcă principiul separațiilor puterilor în stat și nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătorești rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ținem cont de ele sau le punem între paranteze?
Despre ce e vorba ?
Comunicatului PSD face referire la Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, conform căreia „toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept„. Concluzionăm; într-acolo bate PSD. Comunicatul menţionează cu tupeu: „Păstrând proporţiile, principiul este acelaşi: dreptul unor cetăţeni la un proces corect şi legal a fost încălcat, iar în 2009 statul roman a dispus o justă reabilitare.” Este clar că lumina zilei că vorbim de două regimuri total diferite, grav este faptul ca lideri PSD nu văd asta. Rezultă că dânşii se considera un fel de Brătianu, Maniu, Argetoianu … etc. Persecutaţi pentru ce au făcut pentru ţară.
Primele reacţii au apărut chiar pe FaceBook un utilizator pe nume Ștefan Manole, a postat la declarația PSD „Moderatorii Partidul Social Democrat că tot vă dați apărători ai drepturilor și libertăților, nu mai cenzurați comentariile. Fiecare are libertatea și dreptul să își spună părerea! altfel sunteți doar ipocriți (chiar și aici)”. Acesta dar şi alte comentarii arata ca PSD a cenzurat „la greu”.
Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, domnul Octav Bjoza a replicat pentru presă:
„Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință. Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală. A face o paralelă între viața de penitenciar de azi și cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră. În vara lui 1959, de referință pentru temnițele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate și mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram șapte deținuți la două patru metalice. Eram patru deținuți pe metrul pătrat, nu un deținut la patru metri pătrați. Această categorie socială a foștilor deținuți politici, greu de digerat de mai toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost și a rămas umilită prin așa-zisele reparații care ni s-au făcut”, a declarat Octav Bjoza pentru G4Media.ro.
De asemenea, o replica extrem de dura la postarea PSD a venit din partea senatorului USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. Acesta a scris pe profilul personal de FaceBook:
„PSD, nu va mai comparați cu victimele comunismului! Voi nu sunteti victime, ci agresori, voi sunteti mostenitorii si continuatorii comunistilor!„
Domnul Octav Bjoza a avut cum se spune prin popor, „Gura aurită” postarea PSD a fost redistribuita (în doar câteva ceasuri) de circa 100 de ori şi repostară de filiale locale precum PSD Cornățelu. PSD-isti se considera „victime inocente ale justiției„.
SURSE:
Facebook Pagina Oficiala:
Partidul Social Democrat – Declaratie
da, bre, dar in comunicatul PSD este specificata pastrarea proportiilor, PRINCIPIUL fiind acelasi. nu esti bun de nimic.
cat despre cenzura, de ce ii nevoie de aprobarea comentariului de catre admin? daca vrei sa fii smecher, lasa omu sa-si vada comentariu postat imediat dupa publicare. nu stiu de ce imi bat capu cu tine, ca vad ca’s singur pe aici.
Daca ai avea un sit pe ro ai vedea care sunt problemele, se primesc 50 comentării cu spam pe săptămână vs 5 comentarii reale. E mai ușor sa aprobi 5 decât sa ștergi 50. Acuma stau cca 100 de spamuri si așteaptă sa fie „aprobate”, nu am avut timp sa le marchez ca SPAM dar am avut timp sa aprob astazi astea doua comentri
– crima organizata esede