Ne-a părăsit vrednicul de pomenire Marcel Petrișor

Marcel Petrișor 1930 - 2021

 267 de vizualizări

Marcel Petrișor 1930 - 2021
Marcel Petrișor 1930 - 2021

Ne-a părăsit vrednicul de pomenire, scriitor și fost deținut politic, Marcel Petrișor

 După o grea suferință, scriitorul Marcel Petrișor, unul dintre ultimii supraviețuitori temnițelor comuniste, A plecat către Domnul. Marcel Petrișor a fost un mărturisitor al lui Hristos din timpul teribilelor persecuții ateo-bolșevice, care a trecut prin supliciul aresturilor Securității de la Rahova, Malmaison și Uranus, precum și închisorile Jilava, Dej, Gherla, Aiud și Baia Sprie.

Marcel Petrișor 1930 – 2021

 Marcel Petrișor s-a născut la 13 aprilie 1930 într-o familie de învățători din localitatea Ocișor, județul Hunedoara, în inima Ardealului, între Ţebea şi Hălmagiu, nu departe de Vaţa, locul de obârşie al lui Arsenie Boca. Își va petrece copilăria la Ocișor, satul natal fiind evocat deseori cu sensibilitate în scrierile sale de mai târziu.

 Marcel Petrișor a urmat liceul la Brad şi Deva, după care a intrat la Facultatea de Filosofie. Student fiind, este arestat în 1952, pentru un motiv absurd: împrumutase cartela de masă lui Ovidiu Cotruş – nepotul poetului Aron Cotruş, exilat și considerat de comuniști duşman al poporului”. Va trece prin arestul de la Rahova, Malmaison, Uranus, Jilava, Dej, Gherla, Aiud și Baia Sprie.

 Va fi eliberat în 1956 şi rearestat după câteva luni pentru participare la acțiunile studențești de solidaritate cu Revoluția anticomunistă din Ungaria. În detenție s-a apropiat în mod deosebit de deţinuţii legionari, care l-au impresionat prin ținuta lor morală. A făcut parte din grupul celor supuși exterminării în cumplita Cazimcă a Jilavei, unde a împărțit, timp de 3 ani, cei câțiva metri pătrați de celulă întunecată și umedă cu părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, asistând la moartea în chinuri a sublimului mărturisitor creștin, șeful Frățiilor de Cruce, Constantin Oprișan.

 A fost eliberat pentru ultima oară în 1 august 1964, odată cu ultimii deținuți politici din Zarka Aiudului, puși în libertate de regimul comunist.

După eliberare

 După eliberare va urma Facultatea de Litere, specializarea franceză-spaniolă, la Universitatea din Bucureşti, devenind profesor la Liceul „Iulia Haşdeu”, iar ulterior la Liceul „Spiru Haret”, de unde s-a și pensionat.

 A reușit, în condiții foarte grele, să se impună ca un scriitor de mare valoare, publicând numeroase cărți. A colaborat cu prestigioase publicații precum „România literară”, „Luceafărul”, „Familia”, „Cronica”, „Contemporanul”, „Transilvania”, „Revista de filosofie”, dar şi în „Revue d’Esthetique” (Franţa). A tradus din Jean-Paul Sartre, Galienne şi Pierre Francastel, Jean Coue, Rene Berger, J. Baltrusaitis, Ciabua Amiredjibi, etc. și a colaborat la volumul „Scriitori francezi. Mic dicţionar” (1978).

 S-a căsătorit cu Dana Konya, descendentă a lui Iacob Negruzzi. După vizita președintelui francez Charles de Gaulle în România, în 1968, aceasta și-a putut vizita rudele din Franța, în felul acesta Marcel Petrișor ajungând să intre în mediile intelectualității franceze, unde a fost apreciat în mod deosebit.

Marcel Petrișor dupa 1989

 După 1989, devine membru al A.F.D.P.R. optând mai târziu, cu ramura ostilă controversatului Constantin Ticu Dumitrescu. Vice-preşedinte al defunctei formaţiuni de dreapta numite Uniunea Democrat-Creştină – U.D.C. (şi, pentru scurtă vreme, parlamentar).

  În 1991, a fost redactor al revistei „Puncte cardinale” din Sibiu, înființată și condusă de fostul deținut politic Gabriel Constantinescu. A făcut parte din Uniunea Scriitorilor și a contribuit, alături de Claudiu Târziu și părintele Gheorghe Calciu, la înființarea Asociaţiei „Rost”, fiind președintele Senatului acesteia.

 Trupul neînsuflețit va fi depus, începând de miercuri, 13 octombrie, ora 12:00, la Biserica Sf. Constantin şi Elena din Piața Muncii. Înmormântarea va avea loc vineri, 15 octombrie, ora 14:00, în Ocișorul natal, satul pe care atât de mult l-a iubit, imortalizându-l în operele sale.

Surse:

# Buciumul

Marcel Petrișor – Prezent!

 

# Crestinortodox

Cine esti dumneata, domnule MarcelPetrisor?

 

***

Războiul Informațional

 

Related Images:

Citeste si …

Simpozionul „Experimentul Pitești” (Reeducarea prin Tortură) – 2021
Tara Romaneasca

Simpozionul „Experimentul Pitești” (Reeducarea prin Tortură) – 2021

Simpozionul „Experimentul Pitești” (Reeducarea prin Tortură) ediția octombrie 2021  La Pitești se desfășoară de 21 de ani simpozion internațional: „Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură”. Simpozionul se ţine anual în jurul luni septembrie sau august, […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*