O noua provocare iredentista la Oradea – statui cu regele Ladislau

 230 de vizualizări

Regele Ladislau
Regele Ladislau

O noua provocare iredentista la Oradea, statui cu regele Ladislau … fără număr

 Noua provocare la Oradea, o statuie cu regele Ladislau in centrul orasului. După provocarea nereuşită de la Valea Uzului, când toate presa a încercat să înfiereze relaţiile romano-maghiare se prefigurează o nouă provocare. Nu trebuie uitat că presa mainstream nu are rolul să informeze ci din contră să dezinformeze. Acest lucru s-a văzut clar în timpul reformei constituţionale din 2003 când nici un ziar şi nici o televiziune nu a spus romanilor de gravele cedări ale suveranităţii făcute atunci, la modificarea constituţiei din 2018, la evenimentele de la Valea Uzului.

Trei manipulări pentru istorie

 În 2003 România a întreprins o primă cedare majoră de suveranitate, vânzarea pământului către străini, extrădarea propililor cetăţeni, aderarea la Uniunea Europeană doar prin votul parlamentului, impunerea termenului de „revoluţie” pentru lovitura de stat a lui Ion Iliescu. Toate acestea au fost înaintate poporului pentru validare la referendum de modificare a Constituţiei din 2003. Populaţia, însă, a fost dezinformata că se votează doar renunţarea la stagiul militar obligatoriu.

 În 2018, modificarea articolului referitor la căsătoria bărbat-femeie cerut de 3 milioane de romani a fost demonizata şi politizata cu numeroase minciuni răspândite de întreaga opinie publică. Anumiţi formatori de opinie au răspândit minciuni evidente precum: Cristinan Tudor Popescu care a dezinformat ca modificarea constituţiei va afecta familiile monoparentale sau Moise Guran care a minţit că PSD-ul va „transfera” voturile referendumului la „alte alegeri”.

 La Valea Uzului un grup de asociaţii perfect identificabile precum: Calea Neamului, ASCIOR sau Frăţia Ortodoxă, au organizat un parastas în cimitirul internaţional din localitate. UDMR a adus cu autobuzele unguri din alte zone, au legat poarta cimitirului şi provocator au format un „lanţ uman”, pentru a nu permite romanilor intrarea în cimitir. Toate televiziunile au răspândit zvonuri incitatoare care sugerau că ar fi existat altercaţii intre romani şi unguri sau mai grav cruci memoriale ar fi fost rupte.

O nouă provocare ! Statuia Regele Ladislau

 Consilierul primarului Ilie Bolojan, liderul PPMT Zatyko Gyula, promovează intensiv în mediul online un eveniment legat de un protest al maghiarilor din data de 25 iunie 2019 prin care solicită amplasarea în Piața Unirii din Oradea a unei statui ecvestre a regelui Ladislau I al Ungariei.

Zatyk%C3%B3 Gyula Mihai Viteazul - O noua provocare iredentista la Oradea - statui cu regele  Ladislau

 Evenimentul este o provocare pe faţă, deoarece locul cerut pentru amplasarea statuii este Piaţa Unirii, respectiv pe fostul socru al statuii lui Mihai Viteazul de curând îndepărtată. Primăria a îndepărtat statuia, conform declaraţilor oficiale pentru a aduce în Piaţa Unirii o statuie a regelui Ferdinand I.

 Regele Ladislau I al Ungariei a trăit între anii, 1040 şi 1095, ca toţi regii maghiari Ladislau nu a fost ungur, Regele Ladislau provenea dintr-o familie poloneză. Rămăşiţele sale pământeşti sunt depuse la Bazilica romano-catolică din Oradea, unde deja există 2 statui ale regelui Ladislau I. Ladislau este considerat sfânt de Biserica Romano-Catolică deoarece el a desăvârşit creştinarea ungurilor.

ladislau - O noua provocare iredentista la Oradea - statui cu regele  Ladislau
3 statui cu Ladislau I

Regele Ladislau x 3

 Astfel la Bazilica romano-catolică din Oradea exista deja o statuie mare din bronz a regelui Ladislau, în zona intrării principale şi una sculptată, mai mică, la intrarea laterală, dinspre Şirul Canonicilor. În interiorul Bazilici mai există şi o a treia reprezentarea tridimensională a regelui Ladislau, anume herma cu moaștele Sfântului rege Ladislau. Aceasta participă periodic la procesiuni religioase în jurul bisericii, fiind urmată de un număr mare de credincioși. Herma este un bust de 60 centimetri din argint aurit, despre care se spune că înfăţişează fidel trăsăturile regelui Ladislau. citim pe welcometoromania

După principiul „avem un singur om şi cu ăla defilam” extremişti maghiari orădeni vor şi o a treia statuie, (sau a patra ?) tot cu Ladislau.

 În anul 1893 a fost amplasată prima statuie a regelui Ladislau în piaţa centrală a oraşului, piaţa ce avea să-i poarte pentru o perioadă numele: Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau. În anul 1923 odată cu sistematizarea pieţei statuia a fost mutată în faţa Bazilicii Romano-Catolice unde poate fi admirata şi azi. Mai mult pe oradea-nagyvarad

Există două poziţii privitoare la statuia Regele Ladislau

„Moderaţi” doresc o amplasare mai discretă, undeva într-o parte, nu în centru Pieţii „Statuia ar putea fi amplasată tot în Piaţa Unirii, dar în latura dinspre Crişul Repede a Bisericii Romano-Catolice Sfântul Ladislau. Este o soluţie de compromis pentru că, astfel, nici nu s-ar mai modifica aspectul Pieţei Unirii”. vezi: Ebihoreanul

 Radicali precum domnul consilier PPMT Zatyko Gyula doresc amplasarea statuii pe soclul statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii. După cum observa Glasul.info, această organizaţie şi a acest domn au început seria protestelor cu puţin înaintea înlăturării statuii lui Mihai Viteazul.

„Aceasta a fost reacția consilierului PPMT Zatyko Gyula după îndepărtarea de pe soclul ei a statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea: o solicitare de amplasare a unei statui a regelui Ladislau I al Ungariei în Piața Unirii. Nu poți să nu te gândești astfel că poate fi absolut întâmplător ca tocmai cei de la PPMT fac un protest prin care cer statuia lui Ladislau I al Ungariei. „ Glasul.info

Atenţie !!!

 Atenţionam atât patrioţi romani să nu participe la nici o acţiune de contra-protest şi totodată populaţia maghiară să ia notă de cele trei statui deja existente şi să nu se lase atresa în capcana extremiştilor. În principiu toată lumea are dreptul să protesteze, maghiari au dreptul să protesteze, romani pot cere şi ei reamplasarea statuii lui Mihai la o altă oră şi într-o altă zi. Provocările de genul celor de la Valea Uzului nu trebuie acceptate.

Trebuie avut în vedere că presa nu este de partea poporului, ei sunt mercenari de partea celor care le plătesc salariile nu vor ezita să provoace şi să răspândească „Fake News” cu au făcut la Constituţia din 2003, la referendumul pentru căsătoria dintre o bărbat şi o femei sau la Valea Uzului.

P.S

Pentru cei care vor „sa faca ceva” se poate acționa instituțional, prin petiții, cereri, proteste autorizate.

SURSE:

# Șaradă antiromânească la Oradea: Bolojan are consilier iredentist de la PPMT!
https://glasul.info/2019/06/18/sarada-antiromaneasca-la-oradea-bolojan-are-consilier-iredentist-de-la-ppmt/

# Oradea, Bazilica romano-catolică
https://www.welcometoromania.ro/Oradea/Oradea_Bazilica_Rom_Cat_r.htm

# Bazilica Romano-Catolica (Basilica Sfânta Maria)
https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=10290&d=complexul-baroc-palatul-si-bazilica-romano-catolica–oradea

# Oradea Statuia din bronz a Sfântului Ladislau / Szent László-szobor
http://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2018/10/18/oradea-statuia-din-bronz-a-regelui-ladislau/

# Lanţ uman: Circa 100 de etnici maghiari din Oradea au cerut o statuie a Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-20-48/lant-uman-circa-100-de-etnici-maghiari-din-oradea-au-cerut-o-statuie-a-sfantului-ladislau-in-piata-unirii-foto-149306.html

***

Razboiulinformational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*