A murit Gelu Gheorghiu, deţinutul de la Piteşti care l-a înfruntat pe Ţurcanul

 1.382 de vizualizări

Gelu Gheorghiu
Gelu Gheorghiu

A plecat la Domnul fostul deţinut politic Gheorghe „Gelu” Gheorghiu supravieţuitor al „Experimentului Piteşti

 Gheorghe „Gelu” Gheorghiu, supraviețuitor al Experimentului Pitești, a trecut la cele veșnice pe 22 iulie, duminică dimineaţa. Gelu Gheorghiu s-a născut pe 29 iunie 1922 la Galați, a fost arestat în iulie 1948, atunci când acesta era student în anul V la Politehnica din Capitală. Motivul arestării a fost că acesta trecuse prin „frăţiile de cruce” ale mişcării legionare.

A trecut prin numeroase închisori Jilava, Piteşti, Aiud, Gherla şi a fost eliberat abia în 1964.

 La Piteşti studenţi naţionalişti erau puşi să îşi bată prietenii apropiaţi să îşi denigreze părinţii şi rudele apropiate. Dumitru Bordeianu care a depus mărturie mai târziu a primit indicaţii să îl bată pe Gelu Gheorghiu. Acesta a mimat bătaia în aşa fel încât Gelu Gheorghiu să nu sufere. Torţionarul Turcanu a observat şi i-a pus pe cei doi să se lovească între ei în faţa sa. Gelu Gheorghiu l-a înfruntat pe Eugen Țurcanu, afirmând că el nu a lovit niciodată pe nimeni și ca nimeni are dreptul să îl judece pentru această alegere.

229272 444386595607998 797167100 n - A murit Gelu Gheorghiu, deţinutul de la Piteşti care l-a înfruntat pe Ţurcanul
Inchisoarea Pitesti

Mărturia lui Dumitru Bordeianu despre curajul lui Gelu Gheorghiu

  Când Turcanu s-a uitat la el şi a văzut că nu era rănit ca ceilalţi, l-a întrebat cine s-a ocupat de el. La auzul numelui meu, pronunţat de Gelu, Turcanu mi-a întins un ciomag şi mi-a ordonat:

Deci tu, banditele, ţi-ai gâdilat camaradul. Ia să te văd acum, cum îl mângâi cu ciomagul pe banditul pe care l-ai menajat”.


 Am luat ciomagul în mâna şi, cu un curaj care nu era al meu, venind parcă din altă lume, l-am înfruntat pe Turcanu, spunându-i că nu pot să bat, pentru că mi-e milă. Turcanu mi-a luat ciomagul din mâini, l-a întins lui Gheorghiu şi i-a ordonat să mă bată.

Gheorghiu, om bun din fire, care nu cred să fi făcut vreun rău cuiva, i-a răspuns lui Turcanu cu un curaj care a cutremurat camera întreaga:

„Eu sunt împotriva violenţei, nu am lovit pe nimeni în viaţa mea şi nici nu voi lovi, şi nimeni nu mă poate judeca fiindcă nu vreau să-mi lovesc semenul”.

 Gelu trăieşte încă şi poate mărturisi că toate acestea sunt adevărate. El terminase anul V la Politehnica din Bucureşti. Era originar din Constantă şi, rămas orfan de mama, fusese crescut de tatăl său. A fost una din figurile cele mai luminoase şi mai pline de bunătate, cu toate cumplitele degradări şi torturi prin care a trecut. În cele mai îngrozitoare torturi, faţa lui radia bunătate şi milă, privindu-şi camarazii chinuiţi.

În faţa acestei situaţii, eram convins că Turcanu, care mai văzuse pe mulţi refuzând să-şi tortureze camarazii şi colegii, unii plătind cu viaţa, alţii cu schilodirea, nu va rămâne cu braţele încrucişate.

Şi într-adevăr, Turcanu a început să-l lovească pe Gelu pe unde apucă, de parcă dădea într-un sac de nuci, până când, aruncând ciomagul, l-a desfigurat cu pumnii. Când s-a oprit, Gelu nu mai mişca. Le-a ordonat apoi lui Magirescu şi Pavaloaia să-l arunce pe prici lângă Reus”.

Dumitru Bordeianu – MĂRTURISIRI DIN MLAŞTINA DISPERĂRII

Ca o lacrima de sange / A cazut o stea,

 Gelu Gheorghiu a plecat cu fruntea senină nu, şi-a lovit semeni nici măcar în cele mai grele condiţii posibile. Experimentul Piteşti a eşuat, ca şi în cazul experimentelor ulterioare precum „stanford prison experiment” sau „milgram experiment” s-a constata că natura umană nu poate fi schimbată definitiv în rău. Subiecţi unor astfel de experimente şi-au revenit după ce constrângerea iniţială a fost înlăturată, iar statistic întotdeauna au existat cazuri de persoane care au refuzat orice compromis.

 Dumnezeu să îl ierte! Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 24 iulie, ora 11:00 la Cimitirul Izvorul Nou, str Murgului, sector 3, București.

SURSE:

# Fostul deţinut politic Gheorghe „Gelu” Gheorghiu a plecat la Domnul. Experimentul Pitești
https://www.napocanews.ro/2019/07/fostul-detinut-politic-gheorghe-gelu-gheorghiu-a-plecat-la-domnul-experimentul-pitesti.html

# Cine este cel care l-a înfruntat pe Țurcanu la Reeducarea de la Pitești?
https://bucovinaprofunda.com/2019/07/23/cine-este-cel-care-l-a-infruntat-pe-turcanu-la-reeducarea-de-la-pitesti-marturia-lui-dumitru-bordeianu-despre-curajul-lui-gelu-gheorghiu/

***

Razboiulinformational

 

 

Citeste si …

IMG 4362 - Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, motiv de atacuri hibride la adresa ortodoxiei
Bucuresti

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, motiv de atacuri hibride la adresa ortodoxiei

Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului declanșează războiul informațional împotriva ortodoxiei Visul de generaţii construirea unei catedrale naţionale în capitala României s-a apropiat de împlinire în data de Sâmbătă 25 noiembrie 2018. Altarul Catedralei Patriarhale numită şi […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*