A murit Gelu Gheorghiu, deţinutul de la Piteşti care l-a înfruntat pe Ţurcanul

 1.390 de vizualizări

Gelu Gheorghiu
Gelu Gheorghiu

A plecat la Domnul fostul deţinut politic Gheorghe „Gelu” Gheorghiu supravieţuitor al „Experimentului Piteşti

 Gheorghe „Gelu” Gheorghiu, supraviețuitor al Experimentului Pitești, a trecut la cele veșnice pe 22 iulie, duminică dimineaţa. Gelu Gheorghiu s-a născut pe 29 iunie 1922 la Galați, a fost arestat în iulie 1948, atunci când acesta era student în anul V la Politehnica din Capitală. Motivul arestării a fost că acesta trecuse prin „frăţiile de cruce” ale mişcării legionare.

A trecut prin numeroase închisori Jilava, Piteşti, Aiud, Gherla şi a fost eliberat abia în 1964.

 La Piteşti studenţi naţionalişti erau puşi să îşi bată prietenii apropiaţi să îşi denigreze părinţii şi rudele apropiate. Dumitru Bordeianu care a depus mărturie mai târziu a primit indicaţii să îl bată pe Gelu Gheorghiu. Acesta a mimat bătaia în aşa fel încât Gelu Gheorghiu să nu sufere. Torţionarul Turcanu a observat şi i-a pus pe cei doi să se lovească între ei în faţa sa. Gelu Gheorghiu l-a înfruntat pe Eugen Țurcanu, afirmând că el nu a lovit niciodată pe nimeni și ca nimeni are dreptul să îl judece pentru această alegere.

229272 444386595607998 797167100 n - A murit Gelu Gheorghiu, deţinutul de la Piteşti care l-a înfruntat pe Ţurcanul
Inchisoarea Pitesti

Mărturia lui Dumitru Bordeianu despre curajul lui Gelu Gheorghiu

  Când Turcanu s-a uitat la el şi a văzut că nu era rănit ca ceilalţi, l-a întrebat cine s-a ocupat de el. La auzul numelui meu, pronunţat de Gelu, Turcanu mi-a întins un ciomag şi mi-a ordonat:

Deci tu, banditele, ţi-ai gâdilat camaradul. Ia să te văd acum, cum îl mângâi cu ciomagul pe banditul pe care l-ai menajat”.


 Am luat ciomagul în mâna şi, cu un curaj care nu era al meu, venind parcă din altă lume, l-am înfruntat pe Turcanu, spunându-i că nu pot să bat, pentru că mi-e milă. Turcanu mi-a luat ciomagul din mâini, l-a întins lui Gheorghiu şi i-a ordonat să mă bată.

Gheorghiu, om bun din fire, care nu cred să fi făcut vreun rău cuiva, i-a răspuns lui Turcanu cu un curaj care a cutremurat camera întreaga:

„Eu sunt împotriva violenţei, nu am lovit pe nimeni în viaţa mea şi nici nu voi lovi, şi nimeni nu mă poate judeca fiindcă nu vreau să-mi lovesc semenul”.

 Gelu trăieşte încă şi poate mărturisi că toate acestea sunt adevărate. El terminase anul V la Politehnica din Bucureşti. Era originar din Constantă şi, rămas orfan de mama, fusese crescut de tatăl său. A fost una din figurile cele mai luminoase şi mai pline de bunătate, cu toate cumplitele degradări şi torturi prin care a trecut. În cele mai îngrozitoare torturi, faţa lui radia bunătate şi milă, privindu-şi camarazii chinuiţi.

În faţa acestei situaţii, eram convins că Turcanu, care mai văzuse pe mulţi refuzând să-şi tortureze camarazii şi colegii, unii plătind cu viaţa, alţii cu schilodirea, nu va rămâne cu braţele încrucişate.

Şi într-adevăr, Turcanu a început să-l lovească pe Gelu pe unde apucă, de parcă dădea într-un sac de nuci, până când, aruncând ciomagul, l-a desfigurat cu pumnii. Când s-a oprit, Gelu nu mai mişca. Le-a ordonat apoi lui Magirescu şi Pavaloaia să-l arunce pe prici lângă Reus”.

Dumitru Bordeianu – MĂRTURISIRI DIN MLAŞTINA DISPERĂRII

Ca o lacrima de sange / A cazut o stea,

 Gelu Gheorghiu a plecat cu fruntea senină nu, şi-a lovit semeni nici măcar în cele mai grele condiţii posibile. Experimentul Piteşti a eşuat, ca şi în cazul experimentelor ulterioare precum „stanford prison experiment” sau „milgram experiment” s-a constata că natura umană nu poate fi schimbată definitiv în rău. Subiecţi unor astfel de experimente şi-au revenit după ce constrângerea iniţială a fost înlăturată, iar statistic întotdeauna au existat cazuri de persoane care au refuzat orice compromis.

 Dumnezeu să îl ierte! Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 24 iulie, ora 11:00 la Cimitirul Izvorul Nou, str Murgului, sector 3, București.

SURSE:

# Fostul deţinut politic Gheorghe „Gelu” Gheorghiu a plecat la Domnul. Experimentul Pitești
https://www.napocanews.ro/2019/07/fostul-detinut-politic-gheorghe-gelu-gheorghiu-a-plecat-la-domnul-experimentul-pitesti.html

# Cine este cel care l-a înfruntat pe Țurcanu la Reeducarea de la Pitești?
https://bucovinaprofunda.com/2019/07/23/cine-este-cel-care-l-a-infruntat-pe-turcanu-la-reeducarea-de-la-pitesti-marturia-lui-dumitru-bordeianu-despre-curajul-lui-gelu-gheorghiu/

***

Razboiulinformational

 

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*