Scrisoare deschisă pentru prefectul judeţului Bacău cu privire la Valea Uzului

Valea Uzului: Scrisoare deschisă

 128 de vizualizări

Valea Uzului: Scrisoare deschisă
Valea Uzului: Scrisoare deschisă

Scrisoarea deschisa a domnului Mihai Târnoveanu, către prefectul judeţului Bacău cu privire la Valea Uzului

 De ceva timp a apărut o dispută mediatizată şi inflamată de presă, referitoare la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului. Cimitirul Internaţional din Valea Uzului se afla pe o parcelă de pământ aflată în apropierea graniței judeţelor Bacău şi Harghita, graniță care este disputată de cele două judeţe. Primăria Dărmăneşt a amenajat aici, o parcelă din cimitir construind un monument format dintr-o cruce mare şi mai multe cruci mici în memoria ostaşilor românii care au murit in zonă.

 Autorităţile din judeţul Harghita maghiarizaseră în ultimii ani întregul cimitir în care se odihnesc de fapt 8 naţionalităţi din 2 războaie. Autorităţile din Harghita au înlocuit toate crucile din cimitir cu „cruci secuieşti” şi au amenajat o „poartă secuiască” şi două monumente maghiare. Disputa urma să fie clarificata la nivel interstatal prin participarea unor istorici şi experţi militari ai statelor ce au soldaţi decedaţi și îngropaţi la Valea Uzului. Lucrurile păreau să intre în normal până la intervenţia energică a noului prefect de Bacău, Ivancea

Un ajutor nesperat pentru Budapesta

 La începutul lunii noiembrie presa din România citând dubioasă agenţie de ştiri bilingvă MTI a anunţat, reaprinderea conflictului. Astfel noul prefect de Bacău: Valentin IVANCEA, a înaintat o acţiune în justiţie de suspendarea a hotărârilor emise de Primăria Dărmănești privind cimitirul internaţional de la Valea Uzului. Prefectul a atacat în contencios administrativ autorizaţia de construire, precum şi includerea cimitirului în proprietatea publică a oraşului, acțiune total opusă demersurilor făcute până acum de partea română.

Jurnalişti de la România Liberă se întreabă:

Gestul prefectului de Bacău de a suspenda deciziile Primăriei Dărmănești apare ca fiind surprinzător, dacă nu chiar suspect, în condițiile în care prefectul Valentin Ivancea ar fi trebuit să știe că Primăria Dărmănești a adus ca dovadă, în ceea ce privește dreptul de posesie asupra terenului Cimitirului Eroilor, un extras de carte funciară care îi confirma acest statut de proprietar.  Vezi: [(AICI)]

Ignoranta sau mai mult de atat ?

 Dacă asta nu era de-ajuns, atunci întreaga presa din România avea să afle de acţiunile în instanţă ale prefectului nu de pe situl prefecturii, ci de la dubioasă agenţie de presă maghiara MTI. Jurnalistul Dan Tanasă a solicitat, fără succes, prefectului V. Ivancea, în temeiul Legii nr. 544/2001, să-i comunice în calitatea sa de jurnalist, o copie a acțiunilor pe care acesta le-a depus în instanță. În schimb agenţia maghiare revizionista pare a fi prima care a fost informată despre acțiunile prefectului.

Gazetarul Dan Tanase se întreabă scârbit

„pe Ivancea l-a uns Budapesta prefect de Bacău sau Guvernul de la București? „ Vezi: [(AICI)]

 După părăsirea coaliţiei de către A.L.D.E. fostul prefect Maricica Cosa şi-a dat demisia, funcţia de prefect a fost ocupată temporal de Sorin Ailenei, ulterior guvernul P.S.D. l-a adus pe V. Ivancea ca prefect al judeţului Bacău.

Scrisoare deschisă către Prefectul Judeţului Bacău

Domnule Prefect,

 Am luat act cu profundă îngrijorare şi indignare de decizia Instituției Prefecturii Bacău de a acționa în justiție Primăria Orașului Dărmănești în scopul contestării legalității ridicării Crucilor și a Monumentului Eroilor Români în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Nu vă adresăm această scrisoare deschisă pentru a ne opri asupra unor chestiuni tehnice (asupra cărora s-a pronunţat Primăria Dărmăneşti), ci pentru a aduce în prim plan trei chestiuni de principiu.

 Primul principiu este acela că Eroii Armatei Române care şi-au dat viața pentru înfăptuirea actului Marii Uniri de la 1918 în luptele de pe Valea Uzului din octombrie 1916, în Primul Război Mondial, au dreptul Istoric de a avea Cruci de căpătâi în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, întemeiat de către Armata Română prin Oficiul Cultul Eroilor “Regina Maria” în anul 1926. Mormintele Eroilor Români, alături de cele ale militarilor celorlalte armate combatante, căzuți la Valea Uzului, trebuie să aibă însemne creștine în Cimitirul Internaţional.

 Dreptul Istoric al militarilor români a fost scris cu sângele Jertfei Naționale, oasele lor trasează pe tot perimetrul Văii Uzului conturul atât de clar al locului lor de veșnică odihnă. Aceste oase împletite cu armele de luptă ies şi acum din pământ, pentru ca nimeni să nu uite că aici şi-au dat viața românii pentru țara lor.

Al doilea principiu este acela că o instituție a statului român, Prefectura Bacău, nu trebuie să dea curs şi să se asocieze unei politici antiromânești cu caracter revizionist, autonomist, promovate de către Ungaria şi UDMR. Demersurile făcute de către cele două entități, atât în interiorul, cât și în exteriorul României, prin care se urmărește demolarea Crucilor și a Monumentului Eroilor Români de la Valea Uzului, se înscriu în politica de retrasare a granițelor după modelul graniței impuse arbitrar în urma Dictatului de la Viena din 1940.

Fenomenul de Maghiarizare

 De asemenea, se urmărește mutarea teritorial-administrativă la judeţul Harghita a zonelor aflate odată în interiorul acelor hotare nedrepte din 1940. Județul Harghita, alături de judeţele Covasna şi Mureș, sunt vizate pentru realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru un așa-zis ”ținut secuiesc”.

 Această politică are în vedere și Cheile Bicazului, alături de localitățile limitrofe. Politica de maghiarizare, care deja se face simțită şi în judeţul Bacău, se răsfrânge nu numai asupra unor localități, ci și asupra unui cimitir, anume Cimitirul de la Valea Uzului, pentru o rescriere a istoriei ce se vrea a fi bază ideologică, premisă ”istorică” pentru autonomia teritorială.

  În acest scop au fost înlăturate, în anul 1994, toate crucile creștine care aparţineau altor naţionalități în afara celei maghiare din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. Au fost ridicate 600 de cruci exclusiv pentru militarii armatei austro-ungare.

 Acest fenomen al maghiarizării, care presupune anularea sau minimalizarea prezenței românești şi impunerea exclusiv a paradigmei maghiare în anumite spații istorice și geografice, inclusiv cimitire, s-a întâmplat îndeosebi în Transilvania. De ceva timp, acţiunea de maghiarizare se desfăşoară şi pe raza județului Bacău. În aceste condiţii, ne punem întrebarea: Cui folosește acțiunea în justiție a Prefecturii Bacău, instituție a statului român, demers care poate avea ca punct final demolarea Crucilor şi a Monumentului Eroilor Români?

Domnule Prefect,

Cultul Eroilor nu se acționează în justiție. Nu Prefectura sau Guvernul pot decide unde au murit Eroii, doar Istoria se pronunță asupra acestui fapt. Iar Istoria s-a pronunțat deja acum mai bine de 100 de ani. Dacă mâine, prin absurd, sau printr-o negociere politică sau chiar printr-o decizie judecătorească, Cimitirul de la Valea Uzului ar trece de la Darmăneşti la Sânmartin, sângele Eroilor Români s-ar şterge? S-ar schimba cumva Istoria, Eroii nu ar mai încăpea în Cimitir? Cimitirul nu este un simplu teren de dispută între două localități, ci un loc sfânt, o Mărturie a unei

Jertfe, a unei lupte pentru Statul Național Unitar Român, Independent şi Indivizibil. Dumneavoastră nu ați mai fi avut astăzi onoarea să fiți într-o funcție înaltă din acest stat, dacă militarii Armatei Române nu şi-ar fi dat sângele şi viața pentru România. ”Legalitatea” Crucilor lor vreți să o contestați? Ei, țăranii aceia în opinci militare, acolo au murit, la Valea Uzului, acolo au ei Dreptul Istoric de a avea măcar o Cruce la căpătâi.

 De aceea acum 93 de ani s-a întemeiat acest Cimitir de către Armata Română. Şi aici, Domnule Prefect, ajungem la al treilea principiu, cel mai important de fapt: Crucea NU se dărâmă, căci este păcat strigător la Cer!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Preşedinte Asociaţia “Calea Neamului”

Dr. Mihai Tîrnovean

SURSE:

#Adevarul

Scandalul din ValeaUzului. Prefectul de Bacău, decizie controversată privind cimitirul internaţional din Dărmăneşti

# Romania Libera

Prefectul de Bacău reaprinde scandalul de la Valea_Uzului

# Ziare

Cine este Valentin Ivancea, noul subprefect al judetului Bacau

# Zdbc

Cine este Valentin Ivancea

# Zbdc

Prefectul judetului Bacau Maricica Cosa si a anuntat demisia pe facebook ce se intampla cu alianta psd alde in teritoriu

# idem

Sorin Gabriel Ailenei va exercita temporar functia de subprefect al judetului bacau

# Dantanasa

Budapesta l-a numit pe Valentin Ivancea prefect de Bacău?

***

Războiul Informațional

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*