100 de ani de relaţii româno-finlandeze, românii nu au uitat de familia Smicală

 270 de vizualizări

Camelia Smicală Finlanda
Camelia Smicală Finlanda

100 de ani de relaţii româno-finlandeze, românii nu au uitat de copiii doctoriței Camelia  Smicală

 Astăzi când sărbătorim 100 de ani de relaţii româno-finlandeze, circa 10 cetăţeni români s-au strâns în fața Ambasadei Finlandei din Bucureşti, nu să protesteze ci să arate solidaritate faţă de Camelia Smicală. Dorinţa lor a fost să transmită și un mesaj autorităților sa soluționeze urgent situaţia tragică a doctoriței Smicală şi a celor doi copii minori ai acesteia.

Descrierea situației medicul român Camelia Smicală

 În 2015, medicul român Camelia Smicală din Piatră Neamț, locuia în Finlanda, fiind căsătorită cu un cetățean finlandez. Între cei doi soţi a avut loc un divorţ, în urmă a numeroase acte de violență din partea soţului.

 Doamna Smicală, mama a doi copii: Mihai (14 ani) şi (Maria 13 ani), câştigă custodia minorilor  în urma unui proces de custodie. Astfel prin sentinţa nr. S12/639 din 04 ianuarie 2013 emisă de Tribunalul din Turku şi confirmată de Curtea Supremă din Finlanda, autorități superioare ale Statului Finlandez, se decide în mod irevocabil custodia copiilor să fie atribuită mamei.

 După câştigarea procesului, doamna Smicală hotărăște să părăsească oraşul în care locuise împreună cu fostul soţ şi îşi găseşte un loc de muncă tot în Finlanda ca medic. Fostul soț, din dorință de răzbunare, o denunță pe nedrept că doreşte să părăsească ţara şi să fugă cu cei doi minori, care aveau dubla cetăţenie, în România. Statul finlandez acţionează brutal şi îi răpeşte pe cei doi minori din domiciliu familiar, îi separa şi îi internează separat în centre pentru copii.

Solidaritate pentru Camelia Smicală

 De la bun început doamna Camelia Smicală a primit suport moral din partea unor oameni din întreaga lumea, şocaţi de violenta filmului în care ea si copii apar brutalizați de asistenţi sociali. De modul cum aceștia smulg ilegal copii din brațele mamei lor.

 Astăzi 10 cetăţeni românii solidari,  s-au întrunit în fata ambasadei Finlandei şi mai apoi în faţa Ministerului de Externe spre a transmite un mesaj autorităţilor române şi finlandeze ca mama Camelia Smicală aşteaptă  să i se facă dreptate. Ocazie cu care au fost depuse doua memorii. Ambasada Finlandei i-a primit pe temerarii protestului cu o recelă tipic nordică îndemnându-i să își lase memoriul la căsuța postală de la poartă.

***

Războiul informațional

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*