Facebook a început sa blocheze o serie de situri romanești, Roncea si Glasul sunt încă interzise

Roncea si Glasul

 1.303 vizualizări

Roncea si Glasul
Roncea si Glasul

Facebook a început sa blocheze situri din România precum Roncea și Glasul aparent fără nici o noima.

 De curând FaceBook a început să blocheze o serie de site-uri din România şi republica Moldova şi totodată să înlăture întreaga istorie de distribuţii, aprecieri şi „comenturi” ale acelor saituri, dintre care amintim Roncea și Glasul (punct info). Saiturile respective nu au conţinut pornografic şi nici nu practică ClickBait, pe platformele respective nu găsim reclame la produse medicale dubioase sau propaganda rasistă. Aparent nu există nici un motiv solid pentru care cele două situri să fie blocate.

 Noi am găsit un singur element comun, toate siturile importante blocate prezintă istoria adevărată în ce priveşte: relaţiile româo-maghiare şi româno-ruse. Toate siturile pe care le vom menţiona au prezentat adevărul despre bolşevismul şi despre extremismul maghiar,

Jurnalistul Victor Roncea proprietarul platformei Roncea.ro scria pe 4 august

 Dragi prieteni, blogul Roncea Ro este în continuare interzis pe FB – cu toate articolele, documentele şi fotografiile din ultimii 10 ani şterse – ca urmare a unor raportări false din partea neprietenilor României. Vă rog, în măsură disponibilităţii Dvs, să semnalaţi la rândul Dvs sistemului de avertizare F.B. că acest fapt nu este corect şi cinstit şi încalcă libertatea presei şi de expresie, aşa cum sunt ele garantate de însăşi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

 Tot ce trebuie să faceţi este să introduceţi adresa blogului meu Roncea Ro (cu punctul lipsa aici la locul lui) şi apoi să vă exprimaţi opinia la butonul marcat de mine aici. Vă mulţumesc. Doamne, ajuta!

Victor Roncea – Link AICI

Roncea și Glasul

 După cum se poate observa nu este vorba doar de o simplă blocare, ci de ştergerea întregului conţinut din ultimii 10 ani asta în timp ce profilul Victor Roncea şi pagina RonceaRo sunt în stare bună şi nu au încărcările ale regulilor F.B. Nu numai conţinutul de pe pagina domeniilor trecute pe „lista neagră” a fost afectat, ci şi toate link-urile distribuite vreodată de alţi utilizatori cu cont de Facebook. Tot ce înseamnă postare, distribuţie, coment care include link-ul respectiv, totul a fost șters din istorie.

La început au fost mai multe …

 Inițial pe lista neagra s-au aflat: ziarul National si blogul ziaristul basarabean Ştefan Secăreanu, veteran unionist si mare patriot român din Basarabia Secarean. Blogul de pe WordPress.

 Blogul jurnalistului Ştefan Secăreanu a fost blocat chiar când publică rezultatele unei anchete jurnalistice despre Reţeaua Soros şi Reţeaua rusească din Basarabia, Ziarul Naţional a fost interzis pe FaceBook la scurt timp după o anchetă privind şeful Jandarmeriei.

 Anul trecut FaceBook a restabilit contul redactorului şef al agenţiilor Moscovei: R.T şi Sputnik, Mărgărita Simonyan, la o zi după ştergerea lui, împreună cu scuzele publice ale companiei americane.

 Ziarişti de la Naţional sau Ştefan Secăreanu nu au primit nici o scuză, s-au trezit mai întâi cu adrese de site interzise pe reţeaua FaceBook iar când au început să facă „valuri” acestea au fost restabilite ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Istoria se repeta si nu prea ….

 În istoria noastră recentă avem deja un infam proces al ziariştilor naţionalişti Pamfil Şeicaru (Curentul) şi Nichifor Crainic (Gândirea) şi Stelian Popescu (Universul), condamnaţi la propriu ca: „ziarişti naţionalişti” de soţia lui Silviu Brucan, Alexandra Sidorovici. S-a publicat şi un volum dedicat acestui trist moment iar acum suntem doar la un pas să repetăm istoria.

 Suntem învăţaţi că „istoria se repeta” dar adevărul este că nu se repeta niciodată la fel, ci întotdeauna îmbracă alte haine. Condamnările la anii grei de temniță vor fii înlocuite de condamnări la anonimat public.

Roncea și Glasul cenzurate dar de ce ?

 Dacă auzi ca o publicaţie a fost cenzurată de gândeşti că au făcut ceva nepotrivit, au publicat materiale obscene au publicat informaţii false sau au incitat la ură, dar pe Facebook mai există şi alte variante. Prima ar fi să intri în vizorul unei aşa zise organizaţii de „verificarea a faptelor” care să te denunțe ca practici ClickBait sau ca ești neo-nazy; iar altă se pare că este activarea unei reţele de trolli şi boţi care să te raporteze simultan din mai multe oraşe şi ţării.

 Se pare ca algoritmul FaceBook nu are nevoie decât de un număr critic de reclamaţii şi un profil sau un sit poate fi sancţionat mergând până la eliminarea de pe reţea şi ştergerea totală a istoricului. Reţeaua FaceBook interacţionează cu miliarde de utilizatori care scriu în peste 100 de limbii, prin urmare doar foarte rar reclamaţiile utilizatorilor vor fi gestionate de persoane fizice. În acest caz este greu de crezut că un funcţionar ar fi analizat cu atenţie situl Roncea RO sau situl Glasul INFO şi să decidă că nu au ce ce caută pe reţea.

FaceBook spațiu public sau privat  ?

 Suntem invitaţi să gândim ca: „e situl lor, fac ce vor” dar lucrurile nu sunt chiar aşa, în Statele Unite unde compania mama îşi desfăşoară activitatea şi unde îşi are majoritatea serverelor exista o problemă majoră. FaceBook îşi desfăşoară activitatea ca „platforma publică” astfel compania este protejată în momentul în care un utilizator postează ceva care încalcă legea, în acel caz FaceBook are obligaţie să şteargă conţinutul dar nu poate fi învinuit deoarece situl este asimilat unui „spaţiu public”. Practic FaceBook este un fel de gara prin care trec numeroase persoane, compania are obligaţia să oprească o infracţiune, precum o agresiune fizică, dar nu este răspunzătoare legal cu nimic.

 Pe de altă parte avem platformele editoriale sau jurnalistice unde utilizatorii trebuie să respecte politica publicaţiei iar mesajele lor sunt aprobate de editor. Problema companiei FaceBook este că deşi se prezintă ca o „platformă publică” tinde să acţioneze din ce în ce mai mult ca o platformă editorială. Comparaţia nu este exagerată, să ne gândim că postam un coment sau un link pe pagina unui mare ziar, iar moderatorul decide să şteargă respectivă postare, el are tot dreptul să o facă. Lucrurile se schimbă dacă publicaţia se declară „spaţiu public” şi invita pe toată lumea să se exprime liber la ei pe pagină.

 Asta e întrebarea esenţială, mai este FaceBook un spaţiu public ? Sau s-a transformat într-o platformă editorială privată unde moderatori fac ce vor? Da, este adevărat e compania lor, dar trebuie să fie corecţi şi să spună clar cum stau lucrurile, să nu pierdem toti timpul inutil.

SURSE:

# National

Blocarea ziarului Național pe Facebook nu rămâne fără ecou

# Bursa
Facebook atacă presa din România. Un ziar a fost interzis

# National

ȘI-AU ARĂTAT FRICA

# Bursa

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România.

# National

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România reacționează la blocarea ziarului Național pe Facebook

***

Razboiul informational

 

Related Images:

Citeste si …

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*