ACORDUL CU UCRAINA – Băgam si noi bățul la URS… sa vedem ce se întâmpla
Luni, 15 iulie, a avut loc în fața Palatului Parlamentului un protest împotriva ultimului acord semnat de Iohannis cu Ucraina. Conform organizatorilor, acest acord ar conține prevederi care pot arunca România într-un război cu Federația Rusă. Acordul cu Ucraina a fost semnat de președintele Iohannis la 10 iulie 2024, fără aprobarea sau avizul Parlamentului.
Conform legii și Constituției, orice acord internațional intră în vigoare abia după ce este ratificat de Parlament. România este un stat cu regim semiprezidențial, unde Parlamentul este cel care decide, iar președintele are atribuții numai în anumite situații excepționale. În mod normal, Parlamentul trebuie informat despre astfel de acorduri înainte de semnare, iar acordul nu intră în vigoare decât după ratificare de către Parlament.
Parlamentul convocat de urgenta
În data de 16 iulie 2024, parlamentarii au fost convocați în regim de urgență, din vacanța parlamentară, pentru a vota „legea ursului„. Respectiva lege prevede împușcarea a câteva sute de urși și au existat temeri legitime că, odată cu această lege, s-ar putea vota pe repede înainte și tratatul cu Ucraina.
Câteva zeci de persoane au ieșit în stradă pe o zi toridă de 40 de grade pentru a-și arăta dezacordul față de acest tratat. Convocarea a fost făcută de doamnele Angela Negrotă și avocata Elena Radu cărora li-sa alăturat ulterior si Asociația Angel prin președinte Eugen Lucan.
La sfârșitul ședinței parlamentare, câțiva deputați s-au alăturat demonstranților și au anunțat că în acea ședință nu s-a votat tratatul cu Ucraina. Domnii deputați Dumitru Coarnă, Ciprian Ciubuc și Mihai Lasca au ținut discursuri informând pe cei prezenți despre pericolele acordului cu Ucraina.
Acordul cu Ucraina
Acordul cu Ucraina, semnat de președintele Iohannis la data de 10 iulie 2024, include o prevedere care stipulează că acest act intră în vigoare la data semnării. Practic, președintele Iohannis a dat o lovitură de stat și și-a arogat atribuții care nu se află în fișa postului.
Conform articolului 2 din tratat, României i se poate solicita să intervină pentru restabilirea păcii în Ucraina, „pentru a contracara sau a descuraja agresiunea sau escaladarea”.
Facem acorduri militare cu un stat aflat în război.
Practic, Iohannis, fără a informa pe nimeni, a decis să facă din România o țară beligerantă. Mai mult, prevederile acordului se vor aplica în următorii 10 ani. Ucrainei i se oferă privilegii neașteptate, în timp ce România nu primește nimic la schimb. Spre exemplu, la articolul 4, România se angajează să acorde sprijin Ucrainei în vederea “integrării” în NATO și Uniunea Europeană, adică motivele care ar fi generat agresiunea rusească.
La articolul 2, paragraful 3, România se angajează să ofere Ucrainei, după caz, asistență rapidă și susținută în materie de securitate, echipamente militare în toate domeniile și asistență economică și țara noastră va urmări obținerea unui acord în UE cu privire la impunerea unor costuri economice și de altă natură Rusiei și se va consulta cu Ucraina cu privire la nevoile sale în exercitarea dreptului său la autoapărare, consacrat prin articolul 51 din Carta ONU.
Acordul cu Ucraina – Iohannis deasupra Constitutiei
La finalul acestui acord, se prevede la paragraful 16, „Dispoziții finale”:
„1. Prezentul acord intră în vigoare la data semnării și este valabil timp de zece (10) ani de la data semnării sale.”
Dar, fiind vorba de un acord care are caracterul de tratat bilateral, la nivel de stat, nu putea să intre în vigoare la data semnării, având în vedere dispozițiile exprese din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, respectiv:
Legea nr. 590/2003
- art. 18 alin. (1) „Exprimarea consimțământului de a deveni parte la tratat se face, după caz, prin ratificare…”
- art. 1 lit. f) „Ratificare se înțelege modalitatea de exprimare a consimțământului de a deveni parte la un tratat care a fost semnat de partea română, prin adoptarea unei legi de ratificare de către Parlament sau, în condițiile legii, prin ordonanță de urgență a Guvernului”
- art. 19 alin. (1) lit. a) „Se supun Parlamentului spre ratificare prin lege următoarele categorii de tratate: a) tratatele la nivel de stat, oricare ar fi domeniul de reglementare al acestora”;
- art. 19 alin. (2) „Tratatele prevăzute la alin. (1) nu se ratifică prin ordonanțe ale Guvernului.”
- art. 27 alin. (2) „Tratatele la nivel de stat, precum și tratatele la nivel guvernamental care, conform art. 19 alin. (1), trebuie supuse ratificării, nu pot intra în vigoare prin procedura semnării și nu se pot aplica cu titlu provizoriu de la data semnării.”
- art. 25 alin. (2) „Tratatele bilaterale la nivel de stat intră în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare”
- art. 42 „Tratatele încheiate cu încălcarea normelor dreptului internațional privind validitatea tratatelor și a normelor privind capacitatea și/sau procedura încheierii tratatelor pot fi declarate nule, procedura de aprobare a declarării nulității fiind similară celei urmate pentru intrarea în vigoare a categoriei respective de tratate.”
Președintele României, domnul Iohannis, nu a informat Parlamentul sau opinia publică, după cum era uzanța cu alte acorduri bilaterale a căror semnare era trecută în agenda prezidențială cu săptămâni în avans. Mai mult, ignorând legea și Constituția, președintele Iohannis a trecut peste instituția Parlamentului și, în ultimele luni ale mandatului său, a angajat România pe următorii 10 ani.
Tratatul bilateral Zelinschy-Iohanns este prezent si pe situl presedentiei urainiene unde poate fi consultat (puteti folosi traducatorul de la Google).
https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-92117
25 pentru Romania.
Pana in prezent 25 de deputati au semnat lista celor care se opun ratificării acestui acord si speram ca si altii se vor alătura:
Dumitru Coarnă
Roman Nicolae
Daniel Ghiță
Stoica Ciprian
Lasca Mihai
Ciubuc Ciprian
Dămureanu Ringo
Gheba Daniel
Enachi Raisa
Tudorache Daniel
Focșa Dumitru
Pușcașu Petre
Simion George
Titus Păunescu
Ostaficiuc Marius
Coleșa Ilie Alin
Scripnic Lilian
Dumitru Flucuș
Mitrea Dumitrina Muncaciu Sorin Pușcașu Flori
Aelenei Dănuț
Tănasă Dan
Grădinaru Radu
Volosatîi Boris
Mircia Chelaru
In încheiere dorim sa tragem un semnal de alarma ca pericolul nu a trecut si se anunța noi convocări ale parlamentului in regim de urgenta.
***
Fii primul care comentează