ICCJ da parțial dreptate lui Calin Georgescu in procesul deschis de acesta privind anularea alegerilor
Ieri, 16 decembrie 2024, s-a judecat contestaţia depusă vineri, 13 decembrie 2024, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de avocata Elena Radu, în calitate de preşedintă a Coaliţiei pentru Apărarea Statului de Drept (CASD), şi de candidatul Călin Georgescu. Aceştia au contestat cele trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care au avut ca efect anularea alegerilor prezidenţiale.
ICCJ sa anuleze decizia BEC
Avocata Elena Radu a solicitat ca instanţa supremă să dispună obligarea Executivului să emită o hotărâre de Guvern prin care să restabilească, de urgenţă, calendarul turului secund al alegerilor prezidenţiale.
Este vorba despre organizarea rapidă a celui de-al doilea tur şi nu de reorganizarea întregului proces electoral de la zero. Argumentul principal este că Biroul Electoral Central nu avea competenţa să emită decizii de anulare a alegerilor prezidenţiale, deoarece, conform Constituţiei, CCR putea doar valida sau invalida alegerile, nu să anuleze întregul proces electoral. Mai mult, decizia Biroului Electoral Central de anulare a procesului electoral nu putea fi emisă în timp ce votul era deja în desfăşurare.
Elena Radu a mai reclamat o interferenţă inadmisibilă şi fără precedent a serviciilor secrete în procesul electoral.
Elena Radu – VIDEO –
Într-un interviu exclusiv acordat publicaţiei Războiul Informaţional, Elena Radu a precizat că există două variante: fie ICCJ se va pronunţa pe fondul cauzei, fie va trimite dosarul către Curtea de Apel Bucureşti.
O mica speranța …
Tot ieri, 16 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în acest caz. Decizia este favorabilă şi oferă speranţe susţinătorilor lui Călin Georgescu. În primul rând, ICCJ a respins excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, invocată de intimaţi. Ce înseamnă asta? Pârâţii, în frunte cu Biroul Electoral Central, au cerut ca ICCJ să admită că instanţele din România nu pot decide în acest caz (similar cu situaţia lui George Simion), dar cererea a fost respinsă.
Echipa lui Călin Georgescu şi avocata Elena Radu nu au atacat decizia CCR, care, conform legilor în vigoare, nu poate fi contestată, ci au atacat decizia BEC de suspendare a procesului electoral deja început. La acea dată, exista o decizie CCR publicată în Monitorul Oficial iar noua decizie CCR, care contravine primei, nu fusese încă publicată în Monitorul Oficial.
În decizia de astăzi, instanţa şi-a declinat competenţa de a judeca această plângere, dar a indicat Curtea de Apel Bucureşti drept forul competent să judece acest caz. Mulţi au apreciat că „au aruncat pisica”, ceea ce este parţial adevărat, însă atunci când au făcut acest lucru, au precizat şi că acea instanţă este competentă. Acest fapt este deosebit de important.
În practica juridică, există o ierarhie, practic nu te poţi adresa unei instanţe internaţionale, aşa cum s-a sugerat, până când nu epuizezi toate căile de atac din România. Prin urmare, odată ce Curtea de Apel a fost declarată competentă, ea se poate exprima in fond. Dacă decizia nu respectă legea şi Constituţia, se poate merge mai departe, către o instanţă suprastatală.
O posibilă soluţie amiabilă
Decizia Curţii de Apel ar putea reprezenta o ieşire din criza care riscă să afecteze nu doar România. În mai multe state, politicieni şi-au exprimat îngrijorarea că ceea ce s-a întâmplat în România poate deveni un precedent periculos. Autorităţile au fost, până în prezent, incapabile să ofere date suplimentare care să lege candidatul Călin Georgescu de Rusia sau de o posibilă fapta de corupţie.
Fii primul care comentează