Valea Uzului – Fake News şi dezinformare

Cimitirul de la al Valea Uzului

 519 vizualizări

Cimitirul International de la Valea Uzului
Cimitirul International de la Valea Uzului

Valea Uzului – Fake News şi dezinformare, progresiştii nu se mai ascund, mint pe fată

Ceremonia de la Valea Uzului ţinută de Ziua Eroilor a fost exploatată de presa progresista care a răspândit Fake News şi dezinformare.

De ziua eroilor, la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului a avut loc o slujbă de comemorare pentru eroii neamului. Slujba a fost anunţată din timp, conform organizatorilor s-au luat toate autorizaţiile necesare. A fost solicitată inclusiv protecţia jandarmeriei, iar evenimentul a fost anunţat în presa şi în mediul online cu mai multe zile înainte. Oricum, în conformitate cu legea o manifestare cultural-religioasă într-un cimitir nu avea nevoie de nici o autorizaţie.

 În ziua şi la ora stabilită, un grup de maghiari au încercat să organizeze o contra-manifestaţie, lucru interzis de lege. Conform normelor legale în vigoare, două manifestări de orice natură nu pot avea simultan în acelaşi loc. Maghiarii au pus lanţuri pe poarta cimitirului şi au încercat să formeze un „lanţ uman în jurul cimitirului”, scopul declarat a fost să fie oprită ceremonia religioasă a românilor.

Cu televizorul…

În orice ţară din lumea civilizata, condamnaţi ar fi fost extremiştii unguri, care nu doreau să lase alţi cetăţeni să ţină o ceremonie religioasă. Nu şi în România, unde avem o presă marxista care a abandonat orice orice umbră de ruşine si ne minte pe fată.

Presa progresista a prezentat evenimentul în liniile următoare: un grup de „extremişti români” s-ar fi dus peste cimitirul „unguresc” şi ar fi luat la bătaie ungurii paşnici care se aflau întâmplător acolo, au rupt crucile soldaţilor unguri, au distrus poarta cimitirului, au spart capete de ungur. Acţiunea de dezinformare a fost condusă de ziarul neo-bolsevic Pravda (Adevărul), urmat îndeaproape de gazetele online radicale HotNews, Digi24 şi tânăra publicaţie G4media.

Reacţia de aşa-zisa „indignare” a unor gazetari precum Dan Tăpălagă îmi aduce aminte de un incident din copilărie, când un activist de partid, fluturând carnetul roşu, urla cât îl ţineau plamanii la o biată femeie de la un centru de pâine. Activistul era supărat ca de ce sunt serviti navetiştii veniţi din afara Bucureştiului cu pâinea cetăţenilor sectorului 4. Acelaşi tip de „mânie proletara” începem să vedem din ce în ce mai mult la o generaţie de oameni tineri afiliaţi curentului progresist.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Evenimentele din ultimul timp legate de cimitirul internaţional de la Valea Uzului au sensibilizat opinia publică, astfel invitaţia de comemorare a zilei eroilor a fost onorată de peste 3000 de persoane din întreaga ţară. Conform datelor apărute în presă, la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului au existat şi mormintele unor soldaţi români, aceste morminte fiind distruse de extremiştii maghiari în anul 1994. Anul acesta, crucile soldaţilor români au fost reamplasate, fapt care a declanşat furia extremiştilor maghiari care doresc „separare etnică în cimitir”.

ch 751x1024 - Valea Uzului - Fake News şi dezinformare
Valea Uzului Cimitir

 În ziua sfântă de Înălţare, zi în care se comemorează şi „Ziua Eroilor”, a fost anunţată o scurtă ceremonie religioasă, pentru care s-au şi obţinut toate autorizaţiile necesare. Ungurii extremişti au încercat să facă un „lanţ uman” în jurul cimitirului, cu scopul declarat să oprească comemorarea. Poarta cimitirului a fost ferecata cu lanţuri grele, iar maghiarii s-au postat în fata cimitirului, ungurii însă sunt cunoscuţi în istorie ca practicând o strategie defensivă destul de slabă, Lechfeld, Posada, Mohács.

valea uzului 851x1024 - Valea Uzului - Fake News şi dezinformare
Desfasurearea evenimentelor de la Valea Uzului

 Românii au sărit pârleazul din spatele cimitirului, şi împreună cu cei din afară au împins şi tras de poartă până lanţul s-a rupt. Nici un ungur nu a fost agresat fizic, nici un jandarm nu a fost rănit, nici un steag nu a fost rupt, nici o cruce nu a fost profanata.

Huligani, golani, extremiști… unde am mai auzit asta?

 Mai mult, la sfârşit, „huliganii” au lăsat câte o candelă la fiecare cruce, indiferent dacă era de ungur, rus, austriac, german, român. Acest gest impresionant nu a fost prezentat de nici un trust de presă progresist. Jurnaliştii G4media s-au coborât atât de jos, încât în îmbulzeala creată când cca. 3000 de persoane au intrat într-un cimitir relativ mic, încercau să filmeze românii care accidental călcau pe morminte.

Valea Uzului este o zonă fără semnal pentru marea majoritate a reţelelor de telefonie mobilă, astfel a durat ceva timp până când oamenii care au participat, mulţi rupţi de oboseală după efectuarea unui asemenea drum, au putut să îşi facă cunoscută mărturia.

În acest timp, într-un stil similar cu cel practicat de TVR1 şi Adevărul în perioada Fenomenului Piaţa Universităţi, marile trusturi de ştiri au dezinformat grosolan. Acuzaţi nu au fost „extremiştii maghiari” care, dacă nu făceau nici un protest, evenimentul trecea neobservat, ci românii care s-au dus acolo cu lumânări si coroane de flori. Ca într-o piesă de teatru absurdă, românii au fost acuzaţi că nu şi-au ţinut capul în jos şi nu au făcut imediat cale întoarsă la Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov sau Constanta, la vederea contra-protestatarilor maghiari.

Penibilul a atins apogeul când anumiţi „ziarişti” s-au declarat „dezgustaţi” de ascensiunea „extremismului”. Iar un jurnalist de la G4media s-a întrebat chiar de ce jandarmeria nu a blocat drumurile (naţionale) care duc la Valea Uzului.

EuroNews propaga Fake News

Trustul media EuroNews, a preluat Fake News-ul propagat de ziarul „putinist” Pravda (Adevarul) si restul ziarelor marxist-progresiste Digi24, Hotnews, G4media. Autoarea articolului pare a fi o etnica maghiara cu viziuni extremiste. Articolul EuroNews înmănunchează toate minciunile care au fost speculate in aceste zile. Nu sunt menționate evenimentele cu sacii de gunoi si agresiunea lui George Simion care au sensibilizat națiunea.

De-asemene,a nu s-a menționat ca zona „Valea Uzului” nu este locuita, prin urmare si maghiarii au venit acolo din alte localități. Nu se precizează ca este vorba de un cimitir internațional, ca au mai fost incidente aici provocate întotdeauna de elemente extremiste maghiare. De asemenea, nu se precizează gestul uman si frumos al românilor de a pune flori si lumânări la mormintele tuturor soldaților. Articolul EuroNews lasă sa se înțeleagă ca niște ultrasi au dat buzna intr-un cimitir maghiar.

ScreenShot 20190608193157 - Valea Uzului - Fake News şi dezinformare
EuroNews despre Valea Uzului

In final, scopul a fost atins, iar relațiile româno-maghiare s-au tensionat din nou.

Marturii

Noi ne-am interesat despre cele întâmplate de la oameni care au participat la evenimentele de la Valea Uzului. Redam mai jos mărturiile a doi ziarişti şi a doi cetăţeni prezenţi la ceremonia din data de 6 mai 2019 de la Valea Uzului.

Lulea Marius Dorin

 Lulea Marius Dorin este un jurnalist care in ziua de Înălțare s-a dus la cimitirul de la Valea Uzului:

„În România se duce o amplă campanie de denigrarea a oricărui simbol naţional. Nu mai poţi avea grijă de propriile morminte căci eşti considerat extremist, nu mai poţi flutura steagul tricolor de Ziua Eroilor că eşti pe loc catalogat drept provocator. Trebuie să stai cu capul plecat şi asta în timp ce pe pământul românesc se flutura steagul Ungariei. Păi dacă am fi mers la Budapesta cu steagul României, aşa cum am făcut în 1919, atunci cum s-ar mai fi numit?

Am fost la aceste evenimente şi am rămas stupefiat de modul manipulator în care s-a făcut relatarea pe acest subiect. Reacţia participanţilor a întârziat să apară pentru simplul fapt că la Valea Uzului nu există semnal telefonic şi practic abia după ora 19.00 s-au putut oferi imagini. Presa s-a folosit de aceste momente pentru relata o versiune deformată a evenimentelor.

S-a scris că s-au rupt cruci ale ostaşilor unguri: total fals. Nici o cruce din Valea Uzului nu a fost ruptă, nici un steag nu a fost ridicat de pe cruci, mai mult decât atât, participanţii au depus lumânări nu doar la mormintele eroilor români ci şi la cei maghiari, ruşi, italieni sau orice altă naţionalitate ar fi avut cei căzuţi acolo. Participanţii au cinstit ostaşii români şi au oferit respect celorlalţi.”

Lulea Marius Dorin Citeşte pe: adev.ro/pspcy8

Cătălin Ivan

Cătălin Ivan a relatat, în cadrul unui interviu pentru DC News, care a fost semnul de mare civilizație, de la evenimentele româno-maghiare, petrecute ieri la Cimitirul Internațional al Eroilor, de la Valea Uzului, cu ocazia Zilei Eroilor:

”Am fost extrem de civilizați. Eu am ajuns la cimitir la ora 16. Cu o coroană de flori în mână, am stat de vorbă cu oamenii. Cei de la jandarmerie ne-au rugat să nu ne ducem către cimitir pentru că acolo erau mobilizați aproximativ 100-200 de etnici maghiari. Nu știu cine i-a adus, dar erau destul de bine organizați. Aveau materiale pregătite, aveau bannere. Să fim serioși! Ei au făcut un lanț uman în fața intrării în cimitir.

Cei de la jandarmerie ne-au rugat să stăm la distanță până la ora 17 când aveam autorizație, pentru a evita incidentele. Oamenii aveau steaguri, au cântat, au pus muzică patriotică, dar nu s-au dus către cimitir. La ora 16 eram peste 1.000 de români, iar la ora 17 când ne-am dus către cimitir eram mult peste 2.000.

Din cauză că maghiarii nu au dorit să se dea la o parte, unii au intrat prin spate și au deschis ușa cimitirului din interior. Un copil a fost primul care a fluturat steagul României din interior, dar asta pentru că era deja 17.30 de minute și nu am putut intra.” a spus Cătălin Ivan.

Mihai Timoveanu

 Domnul Mihai Tirnoveanu a venit din Brașov împreună cu un grup de  patrioti români brașoveni pentru a asista la ceremonia de la Valea Uzului:

„Oameni buni, nu luați în seamă dezinformările, la Valea Uzului NICIO cruce din cele 600 ale soldaților unguri NU a fost ruptă! Ba mai mult, au fost români care au aprins lumânări şi au pus flori și la aceste cruci.

Noi am fost peste CINCI MII. Membrii UDMR chemați acolo de liderii lor din Covasna şi Harghita pentru a ne interzice în mod ABUZIV, ILEGAL, accesul în cimitir au fost în jur de 150 de persoane.

Provocarea UDMR a eșuat în mod jalnic, această organizație s-a compromis definitiv, lamentabil, odată cu așa-zisul lanț uman şi cu lanțurile prinse cu lacăte care blocau deasemenea ILEGAL, porțile Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului. Noi am fost în deplină legalitate, 7 asociații din țară au avut AUTORIZAȚIE eliberată de Primăria Oraşului Darmăneşti pentru această manifestare. Mii de români din întreaga țară au venit aici să-și cinstească eroii. Toată Valea Uzului era plină de mașini personale, microbuze şi autocare. Sute de români din Darmăneşti, Comăneşti şi din tot județul Bacău, inclusiv foarte mulți țărani de prin sate, deasemenea au venit, ei participând la comemorarea Eroilor, în diferite locuri, încă de la orele amiezii. Când grosul românilor din celelalte județe ale țării a ajuns la Valea Uzului, deja începea Slujba Religioasă în cimitir.

Redau comunicatul Jandarmeriei, care confirmă aceste lucruri:


„Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor”


Revin în postările următoare cu alte descrieri ale Zilei Eroilor de la Valea Uzului. Vrem să le mulțumim tuturor celor care au participat, şi mai ales să spunem, că Înălțarea Domnului la Valea Uzului, ne-a spus tuturor: Aveți Nădejde!
Eroii Armatei Române din morminte ne-au strigat: Suntem Aici!
Am răspuns cu toții: Prezent!

Pompiliu Diplan

Pompiliu Diplan a plecat din București împreună cu „Fratia Ortodoxa” pentru a depune flori si lumânări la mormintele eroilor de la Valea Uzului:

„Chestiunea crucilor rupte am toate datele să o consider un fake news – adică o manipulare. Şi una ieftină pe deasupra. Singurele „probe” de până acum (şi au trecut ceva zeci de ore – astfel încât tot ce va apare de acum încolo să am serioase motive a suspecta că fiind fabricări în laborator) se pot vedea – din câte ştiu în postarea lui Sabin Gherman (de pe FaceBook). Or, se poate vedea cu ochiul liber că aşa zisele cruci ale lui Gherman sunt artizanale, mai degrabă doua beţe/craci puse la 90 de grade, pe când crucile din Valea Uuzului. au un alt aspect, fasonat, de mobilier aproape. Şi altă culoare.

cg 1024x774 - Valea Uzului - Fake News şi dezinformare
crucile de la Valea Uzului

Detaliul cu ruperea gardului este exact – a fost rupt de romanii ce au pătruns în interiorul cimitirului sărind gardul prin stânga spate (cum se vede în 2 filmări apărute în mediul online). Legitimitatea accesului în interiorul cimitirului internaţional nu poate fi pusă la îndoială. Ceea ce încercau CJ Harghita şi UDMR era absurd şi ilegal: adjudecarea unui cimitir internaţional, închiderea accesului pe un drum public etc etc …”

O ipoteza interesantă

Domnul Pompiliu Diplan ne-a atras atenţia ca jandarmii, aşa cum apar ei în toate filmările de la Valea Uzului, nu au nici cel mai elementar echipament de protecţie. Nu au existat, spune domnia sa, nici banalele garduri folosite de jandarmerie la încercuirea celor mai simple proteste, folosite inclusiv la ceremoniile religioase când sunt scoase sfintele moaşte.

S-a ştiut că românii vor fi iritați după ore întregi de drum, o parte veneau din Bucureşti după circa 7 ore de mers. S-a ştiut că maghiarii fuseseră incitaţi de UDMR. Şi totuşi jandarmii au fost trimişi lipsiţi de echipament. Doar calmul şi prezenta de spirit de care au dat dovada românii au dus la evitarea unei mari tragedii, ne precizează domnul Diplan.

De-asemenea si domnul Diplan ne-a atras atenția ca participanți la eveniment au aprins lumânări la toate mormintele. In acest sens domnul Diplan ne-a pus la dispozitive si filmele postate mai sus.

Părintele Aldea a comentat pe contul de Facebook:

„În data de 6 Iunie 2019, românii veniţi să comemoreze – de Ziua Eroilor! – pe eroii români de la Valea Uzului, au găsit drumul şi accesul în Cimitir blocate. Ilegal – a se vedea condiţiile legale pentru blocarea unui drum public şi a accesului în spaţii publice. Ilegal – pentru că, deşi nu se impunea acest gest, obţinuseră aprobarea autorităţilor locale ale Oraşului Dărmăneşti. Aprobare să facă parastas pentru eroii români, să aducă flori TUTUROR ostaşilor din Cimitir etc.

Gesturi simple, umane, pentru care într-o ţară normală nu e nevoie de aprobări speciale. Cetăţenii unguri şi cetăţenii români de etnie maghiară veniţi pe 5 Iunie 2019 în acelaşi loc, de pildă, nu au cerut şi nu au avut nicio aprobare. Deşi gestul lor – de a bloca un loc public, ba chiar şi un drum public – nu era nici uman, nici simplu, nici legal.

UDMR nu doar că nu a protestat faţă de abuzurile extremiştilor maghiari din Sânmartin, Ungaria etc., ci a fost cel puţin complice la ele, dacă nu iniţiator. Autorităţile ungare s-au implicat şi ele direct în aceste evenimente, nu pentru a linişti etnicii maghiar extremişti, ci pentru a-i încuraja.

Intraţi în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului, românii veniţi pe 6 Iunie 2019 au avut parte de o neaşteptată înseninare a cerului. Care le-a permis atât săvârşirea pomenirii eroilor români – cu parastas şi cântări patriotice – dar şi REPLICA la extremismul maghiar: au pus flori şi au aprins lumânări pentru toţi – TOŢI! – ostaşii din Cimitir. Inclusiv pentru ostaşii unguri!
Firesc, veţi spune. Pentru că sunteţi oameni de omenie. O calitate esenţială pentru pacea lumii.

Omenia românească, replică din nou la extremismul maghiar.

UDMR şi CNCD au reacţionat faţă de acest gest atât de frumos, atât de însemnător la pace şi bună înţelegere… tot extremist. Au minţit că românii ar fi distrus cruci şi săvârşit alte asemenea gesturi – minciuni dovedite ca atare de filmările, fotografiile şi mărturiile de la faţa locului. Şi, aberant şi discriminatoriu, au cerut „pedepsirea” lor!”

SURSE:

# Romanian crowd break into Austro-Hungarian World War I graveyard
https://www.euronews.com/2019/06/07/romanian-crowd-break-into-austro-hungarian-world-war-i-graveyard

# Momentul in care portile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/momentul-in-care-portile-cimitirului-de-la-valea-uzului-au-fost-rupte-1143600

# Chipul urât al extremismului. Comemorarea rușinoasă de la Valea Uzului
https://www.g4media.ro/fata-urata-a-extremismului-comemorarea-rusinoasa-de-la-valea-uzului.html

# Reacția MAE după incidentele din Valea Uzului: Solicităm părţii ungare să se abţină de la provocări
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reactia-mae-dupa-incidentele-din-valea-uzului-solicitam-partii-ungare-sa-se-abtina-de-la-provocari.html

# Ce a văzut Cătălin Ivan la Valea Uzului: Acesta este un semn de mare civilizație
https://www.dcnews.ro/ce-a-vazut-catalin-ivan-la-valea-uzului-acesta-este-un-semn_661835.html

# Lecţie de Românism la Valea Uzului. Clipa emoţionantă la care mii de români au plâns
https://adevarul.ro/cultura/istorie/lectie-romanism-valea-uzului-clipa-emotionanta-mii-romani-plans-1_5cf9a19b445219c57e834b18/index.html

***

Razboiulinformational

 

Related Images:

Citeste si …

măştile sunt ineficiente în stoparea virusului
Sanatatea

Măștile sunt ineficiente în stoparea virusului și pot cauza îmbolnăviri și moartea; studiul Universității Standford

Măștile sunt ineficiente în stoparea virusului, însa pot cauza îmbolnăviri si moartea, zice un studiu multiplu făcut de universitatea Standford. Da, acuma avem studii.  Suntem obligaţi să purtăm măşti pe stradă în mijloacele de transport […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*