Romanii masacraţi la Fântâna Albă omagiaţi în Piața Universității şi la Ambasada Rusiei

 15 vizualizări

Fântâna Albă 1941
Masacru de la Fântâna Albă

Românii masacraţi la Fântâna Albă în 1941 omagiaţi în Piața Universității şi în fața Ambasadei Rusiei

 Romanii masacraţi la 1 Aprilie 1941 la Fântâna Albă au fost omagiaţi în Piața Universității şi mai apoi printr-un marș spre Ambasada Rusiei pe 1 Aprile 2021. Presa a tratat cu superficialitate momentul, acţiunea nu se încadrează bine în narativa cu „propaganda rusă”.

 În 1 Aprilie 1941, acum 80 de ani la Fântâna Albă armatele sovietice a comis un teribil mascur împotriva a 5.000 de romani din Bucovina ce doreau să se-ntoarcă ACASĂ.

Fântâna Albă – Katynul românesc

 La 23 august 1939 a fost semnat, la Moscova, Pactul de neagresiune sovieto-german Ribbentrop-Molotov, printr-un protocol adiţional secret, Germania şi URSS îşi împărţeau sferele de influenţă, la articolul 3 se făcea referire şi la ţara noastră:

”în privinţa Europei de Sud-Est partea sovietică subliniază interesul pe care-l manifestă pentru Basarabia. Partea germană îşi declară totalul dezinteres politic faţă de aceste regiuni”.

 Ca urmare a notelor ultimativă ale URSS din 26 şi 27/28 iunie 1940, România ajunge să cedeze Basarabia dar şi Nordul Bucovinei care nu făcuse niciodată parte din Rusia.

”pentru a evita gravele urmări pe care le-ar avea recurgerea la forţă şi deschiderea ostilităţilor în această parte a Europei, se vede silit să primească condiţiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”

 La începutul anului 1941 agitatorii NKVD-ului au răspândit zvonul în Bucovina ca pe 1 Aprilie se va deschide granita pentru cei care vor să plece în România. În aceste condiţii peste 3000 de romani din sate de pe Valea Şiretului au format o coloană paşnică îmbrăcaţi în straie naţionale cu icoane, steaguri albe şi prapuri bisericeşti şi au pornit într-un alai paşnic spre graniţa cu România.

 În drum spre punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, soldaţii sovietici au deschis focul şi au tras în plin în coloana paşnică, cei ucişi şi cei răniţi au fost îngropaţi într-o groapă comună. Au existat cazuri de oameni îngropaţi de vii, mărturii ulterioare spun că pământul s-a mişcat trei zile, cei care au supravieţuit au fost urmăriţi, maltrataţi cei care au supravieţuit au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

1 Aprilie 2021

 Ora 22:30, Stare de Libertate a invitat românii să meargă în fața Ambasadei Rusiei, unde au aprins candele așezate în forma Sfintei Cruci și au afișat un mesaj în memoria celor 5.000 de români uciși de sovietici acum 80 de ani la Fântâna Albă .

„1 Aprilie 1941: 80 de ani de la masacrul comis împotriva românilor care se întorceau ACASĂ”

Pe un al doilea banner s-a putut citi mesajul:

„În umbra marelui URSS. 80 de ani de tăcere vinovată. Să vă cereți iertare ar fi un bun răspuns!”

 Evenimentul a stricat feng shui cu „propaganda rusă”, au ajuns copiii celor veniţi pe tancurile sovietice să ne acuze de fiecare dată când ne manifestăm iubirea faţă de ţară, istorie şi strămoşi că suntem cu Rusia. Au scrâşnit din dinţi noii agitatorii pro-LGTB-isti, celor de la #Rezist nu le-a trecut prin cap să organizeze astfel de comemorări. Tot ce le mai rame acestor ideologi este să încerce să îşi prostească audienta ca „propaganda rusă” popularizează crimele ruşilor …

***

Războiul Informațional

Related Images:

Citeste si …

Traian Băsescu
Incorect politic

Traian Băsescu militează pentru dispariția României

Traian Băsescu militează pentru dispariția statului independent România.  Atunci când Traian Băsescu a avut atitudinii corecte în privinţa referendumului pentru definirea căsătoriei bărbat-femeie, sau în privinţa corupţiei, l-am aplaudat. Dar când domnul Băsescu abordează un […]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*